Kultūras ziņas

Izdota monogrāfija par Paulu Jureviču

Kultūras ziņas

"Heda Gablere" Nacionālajā teātrī

Dailes teātrī sāksies Mazās zāles pārbūve

Par aptuveni 4,7 miljoniem eiro pārbūvēs Dailes teātra Mazo zāli

Dailes teātris ceturtdien, 7. martā, parakstījis līgumu ar uzņēmumu SIA "Pillar Contractor" par teātra Mazās zāles pārbūvi. Projektā paredzēta, piemēram, zāles grīdas pazemināšana, lai uzlabotu redzamību un palielinātu skatītāju ietilpību no 150 līdz 350 vietām, balkona izbūve, kā arī skatuves telpas paaugstināšana, informēja Dailes teātrī. 

Par aptuveni 4,7 miljoniem eiro pārbūvēs Dailes teātra Mazo zāli
00:00 / 03:38
Lejuplādēt

Mazās zāles pārbūve tiks sākta aprīļa sākumā, un to ir iecerēts pabeigt ziemā. Kopējās pārbūves izmaksas ir aptuveni 4,7 miljoni eiro. Teātra Mazā zāle kļūs par Jauno zāli. Tiks modernizēta arī skatuve un atrisināta problēma ar līdz šim neesošo dūmu novadīšanas sistēmu.

Dailes teātris norādījis, ka telpu pārbūves rezultātā teātris iegūs jaunu un plašu mēģinājumu zāli lielās skatuves izrāžu mēģinājumiem.

"Pašreizējās neērtās un padomju laikā būvētās 3. un 4. stāva mēģinājumu telpas tiks apvienotas vienā plašā un mūsdienīgā spēles laukumā jeb "black box" zālē, kura izmēra ziņā būs līdzīga Lielās zāles skatuvei. Tur varētu notikt arī mazākas formas izrādes," paziņojumā norādījis teātris.

Dailes teātra vadība plašāku sabiedrību iepazīstina ar iecerēto Mazās zāles pārbūves projektu
Dailes teātra vadība plašāku sabiedrību iepazīstina ar iecerēto Mazās zāles pārbūves projektu

Teātra direktors Juris Žagars skaidroja, ka teātrim ir jādzīvo līdzi laikam, un Mazās zāles pārbūve ir ilgi gaidīts notikums teātrī.

"Viens no svarīgākajiem ieguvumiem ir tas, ka Mazās zāles ietilpība palielināsies no līdzšinējām aptuveni 150 līdz 350 vietām. Ņemot vērā, ka pēdējos divos gados mums ir arvien grūtāk apmierināt skatītāju pieprasījumu pēc biļetēm Dailes teātrī un izrādes tiek izpārdotas ilgi uz priekšu, šis, protams, būs liels ieguvums gan teātrim, gan skatītājiem," pauda Žagars.

Juris Žagars par Dailes teātra Mazās zāles pārbūvi
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Dailes teātris uz arhitektes Martas Staņas projektēto ēku pārcēlās 1977. gadā.

Mazā zāle sākotnēji bija paredzēta tikai teātra mēģinājumiem un lietota arī kā kongresu un atpūtas telpas LPSR vadības nomenklatūrai.

Pārbūves projekta autori ir arhitekti Reinis Liepiņš un Ilze Liepiņa un arhitektu birojs SIA "Sudraba Arhitektūra", kura pēdējā laika nozīmīgāko kultūras būvju objektu vidū bijuši kultūrvieta "Hanzas Perons" Rīgā, Valmieras teātra "Kurtuve" un Rīgas pils konventa / Latvijas Nacionālā vēstures muzeja atjaunošana.

"Mēs projektu saskaņojām 2021. gada septembrī, un mēs visu šo laiku gaidījām, kad beidzot šis process uzsāksies. Projektu izstrādājot, mēs centāmies ļoti saudzīgi pieiet šai kultūras kanona ēkai, lai maksimāli saglabātu visu, kas būtu vērtīgs un saglabājams un tajā pašā laikā iegūtu jaunas funkcionālas ērtības gan skatītājiem, gan aktieriem," sacīja Liepiņa.

SIA "Pillar Contractor" valdes priekšsēdētājs Jānis Lāčaunieks skaidroja, ka ar SIA "Sudraba arhitektūra" arhitektiem Ilzi Liepiņu un Reini Liepiņu jau ir bijusi iepriekšējā sadarbība citos būvniecības projektos.

Jānis Lāčaunieks par Dailes teātra Mazās zāles pārbūvi
00:00 / 00:30
Lejuplādēt

Lāčaunieks arī atzīmēja, ka šis uzņēmumam būs īpaši atbildīgs un nozīmīgs projekts, jo tiks rekonstruēts vēsturiskais Dailes teātris, padarot Mazo zāli mūsdienīgāku un teātra cilvēkiem un skatītājiem daudz ērtāku: "Mēs esam saņēmuši lielu uzticības kredītu, un viss ir mūsu rokās. Mēs, protams, centīsimies šo izvirzīto mērķi sasniegt, jā, projekts ir tehniski sarežģīts. Tā ir pārbūve, var gadīties kaut kādi neparedzēti apstākļi demontāžas laikā, kur mums būs jādomā kā šo risinājumu, kā šo risku vadīt, bet pie esošās informācijas apjoma, kas mums ir nodots konkursa laikā, mēs redzam, ka šis mērķis, kas ir izvirzīts – 12 mēneši būvniecībai, ir sasniedzams."

Kamēr notiks pārbūve,

dažas no izrādēm teātris spēlēs Ulbrokas kultūras centrā, rudenī Mazās zāles izrādes spēlēs Tabakas fabrikā, bet nākamā gada februārī jau plānots pārbūvēto Mazo zāli nodot skatītājiem.

Kā pirmā izrāde, ko paredzēts spēlēt jau pārbūvētajā zālē nākamā gada februārī, ir Viestura Kairiša iestudējums ar pagaidu nosaukumu "Romieši". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti