Sāls daudzums produktos ražotājiem būs obligāti jānorāda no 2016.gada beigām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pārtikas produktu ražotājiem no 2016.gada decembra būs jāsāk norādīt uz marķējuma uzturvērtības norādes, tais skaitā sāls daudzums, kas pašlaik nav obligāta prasība. Izpētot septiņus maizes veidus, zinātniskajā institūtā „BIOR” noskaidrots, ka sāls daudzums uz 100 gramiem maizes ir no 0,5 līdz 1,3 gramiem.

Zinātniskais institūts „BIOR” pēc Latvijas Radio pasūtījuma izpētīja sāls daudzums septiņos rudzu maizes veidos, kas pieejami lielveikalos. Ierasti tiek pieņemts, ka rupjmaizē sāls daudzums ir viens grams uz simt gramiem maizes. Pētījumā secināts, ka simt gramos maizes ir no 0,5 līdz 1,3 gramiem sāls.

Pētījuma rezultāti:
„Lāči” īstā rupjmaize – 1 g sāls  uz 100g maizes; viena šķēle sver ap 80 gramiem
Rudzu doniņas „Fazer” – 1,1 g sāls  uz 100g maizes;
„Hanzas” Kviešu-Rudzu maize – 1,3 g sāls uz 100g maizes; viena šķēle sver ap 35 gramiem
„Fitnesa maize” – 1,1 g sāls  uz 100g maizes;
„Rankas” Rudzu rupjā – 0,5 g sāls uz 100g maizes;
„Lielezera” Senā rupjmaize – 1,2 g sāls uz 100g maizes; viena šķēle sver ap 75 gramiem
„Lielezera” Zeltene Rudzu maize 1 g sāls uz 100g maizes; viena šķēle sver ap 75 gramiem

„Skatoties marķējumu, arī garšojot maizītes, sastāvs ir viens un sastāvdaļas pat identiskas, bet šķirības gan garšā, gan struktūrā ir pietiekami lielas. Katram ražotājam savas tehnoloģijas, receptes un domu spēks ielikts, ražojot maizīti,” norāda „BIOR” Riska novērtēšanas un epidemioloģijas nodaļas vecākā eksperte, uztura speciāliste Inese Siksna.

Daļa ražotāju uz maizes iepakojuma norāda sāls daudzumu produktā, un tas esot arī sakritis ar institūta pētījuma rezultātiem. Taču daudzi ražotāji nemaz nenorāda sāls daudzumu maizē, jo pašlaik tā nav obligāta prasība.

Sāls daudzums obligāti gan būs jānorāda, sākot ar 2016.gada 13.decembri, informē PVD pārstāve.

„To nosaka jaunā regula par informācijas sniegšanu patērētājiem, kuru piemēros šogad decembrī, bet tieši uzturvērtības norādes, kas ir daļa no šīs regulas prasībām, tiks piemērotas no 2016.gada,” stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta vecākā eksperte Inese Levane.

2016.gada nogalē ražotājiem būs jāsāk obligāti norādīt informāciju par olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukvielām, šķiedrvielām un par sāli.

Iepriekš ziņots, ka mediķi pauduši satraukumu par pārmērīgu sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā. Ikdienā cilvēki sāli pārtikā lieto vismaz divas reizes vairāk nekā ieteicams, secināts pētījumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti