Sastāvdaļas:
- 4-5 lieli, gatavi tomāti (var aizstāt ar vienu ~400-500ml konservētu tomātu kārbu),
- 8 anšovu filejas eļļā,
- 2 daiviņas ķiploka,
- krietna šļuka olīveļļas,
- olīvas,
- oregano jeb raudene,
- svaigi pētersīļi
- pēc izvēles – kaperi un cietais siers.
Pagatavošana:
Tomātus var blanšēt karstā ūdenī un tad atdalīt no mizas. Taču var arī izmantot Daces ieteiktu atviegloto paņēmienu - tomātus griež horizontāli uz pusēm un rīvē uz rupjās rīves, lai atdalītu mīkstumu no mizas.
Katlā ar biezu dibenu olīveļļā apcep sasmalcinātu ķiploku, pievieno anšovu filejas, kas drīz izšķīst. Lej klāt tomātu masu, ļauj visam sautēties, lai samazinās šķidruma daudzums.
Kad mērce sabiezējusi, to papildina ar sagrieztām olīvām, ja vēlas sāļāku garšu, var pievienot arī kaperus.
Mērci pasniedz ar tajā iemaisītu, iepriekš novārītu pastu, var pārkaisīt ar sakapātiem pētersīļiem un rīvētu cieto sieru.