Mellenes atspirdzinošā smūtijā vai siltā sacepumā. Receptes ogu laikam

Mellenes var ēst gan svaigā veidā, gan dažādos veidos pagatavot smūtijā, zupā un sacepumā. LSM piedāvā piecas melleņu receptes gan karstām vasaras dienām, kad ir vēlme atveldzēties, gan lietainiem vakariem, lai sasildītos ar siltu melleņu sacepumu!

Skābenais krūmmelleņu kokteilis

Krūmmelleņu kokteiļa recepti piedāvā saimniecība "Abullāči".

Nepieciešams (četrām porcijām):

  • 2 banāni
  • 2 glāzes paskābas ābolu sulas
  • 8 saujas saldētu krūmmelleņu
  • dažas svaigas piparmētru lapiņas
  • blenderis

Pagatavošana

Ir viena būtiska nianse, kas noteikti jāņem vērā, gatavojot šo kokteili. Krūmmellenēm jābūt saldētām – svaigas nederēs. Tas tāpēc, ka saldēšanas procesā mainās gan ogu struktūra, gan krāsa, gan garša. Tās kļūst sulīgākas, krāšņākas un iegūst piesātinātāku, skābāku garšu. Lai kokteilis nebūtu pārlieku salds, ieteicams izmantot pēc iespējas skābāku ābolu sulu.

Liek blenderī astoņas saujas saldētu krūmmelleņu, pievieno gabaliņos sagrieztus banānus un dažas piparmētru lapiņas, pa virsu lej pāris glāzes dabīgas ābolu sulas. Visu kārtīgi sablendē. Pasniedz vēsu, dekorē.

Siera kūka ar melleņu ievārījumu

Siera kūkas recepti piedāvā raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Līga Lieplapa.

 Nepieciešams:

Pamatnei:

  • 1½ glāzes brokastu (auzu) pārslu mušļa
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 2 ēdamkarotes cukura

Virskārtai:

  • 400 grami jeb 2 iepakojumi krēmsiera
  • 400 grami jeb 1 iepakojums grieķu jogurta
  • 1 glāze cukura
  • 3 olas

Melleņu ievārījumam:

  • 1 glāze melleņu
  • ~1 glāze cukura
  • ¼ glāze ūdens

Pagatavošana

Izkausē sviestu, tam pievieno cukuru un brokastu pārslas jeb musli. Kārtīgi samaisa. Masu ieklāj cepšanas formā, kas izklāta ar cepampapīru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 5 minūtes. Atdzesē.

Krēmsieru sajauc ar grieķu jogurtu un cukuru. Lēnām pa vienai pievieno olas. Rūpīgi samaisa. Gatavo masu lej uz izceptās un atdzesētās pamatnes. Cepšanas formu no ārpuses aptin ar foliju, atstājot augšu atvērtu, un uz 40 minūtēm liek cepeškrāsnī apmēram 200 grādos. Cepeškrāsns apakšā novieto ūdens trauku.

Gatavo kūku nedaudz atdzesē un pārlej ar mazliet atdzesētu, svaigu melleņu ievārījumu, kas vārīts uz lēnas uguns, līdz ogas ir izšķīdušas un ievārījuma pilieni uz katliņa malām sākuši sarecēt.

Kūku atdzesē un liek ledusskapī sastingt vismaz uz 6 stundām, bet vēlams – uz 12 stundām.

Melleņu zupa ar klimpām

Melleņu zupas recepti piedāvā LSM Bērnistaba.

Nepieciešams:

Zupai:

  • 1 litrs melleņu
  • 1,2 litri ūdens
  • 100 grami cukura

Klimpām:

  • 4 olas
  • 75 grami cukura
  • 1 glāze miltu
  • sāls

Pagatavošana

Olas saputo ar cukuru, pieliek miltus, šķipsniņu sāls. Ja nepieciešams, pielej nedaudz ūdens, mīklai jābūt nedaudz biezākai par biezo pankūku mīklu.

Vārošā ūdenī ar karoti liek mīklas pikučus. Lai mīkla pie karotes nepieliptu, to katru reizi iemērc ūdenī. Klimpas vāra, līdz tās uzpeld, tad pavāra pusminūti un ar putu karoti izņem no ūdens. Vārošā ūdenī ieber ogas, uzvāra, pieliek cukuru.

Melleņu zupu lej šķīvjos, katrā porcijā liek klimpas. Var ēst karstu vai aukstu.

Cits variants: Uzvāra melleņu zupu un tajā salaiž klimpas. Tad klimpas būs melleņu krāsā, nevis kā baltas salas zupā. Zupa būs arī tumīgāka.

Siltais melleņu un nektarīnu sacepums

Melleņu un nektarīnu sacepuma recepti piedāvā bloga krustnaglina.lv autore Katrīna Mame.

Nepieciešams (8 deserta porcijām): 

Augļu masai:

  • 7 nektarīni
  • 300 grami melleņu
  • puscitrona sula
  • 70 mililitri ūdens
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • 100 grami medus

Virskārtai:

  • 100 grami auzu pārslu
  • 200 grami miltu
  • 150 grami tumši brūnā cukurniedru cukura
  • 100 grami sakapātu mandeļu vai citu riekstu
  • 150 mililitri olīveļļas vai kokosriekstu eļļas
  • 1/2 tējkarote kanēļa
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

Uzkarsē krāsni līdz 180–200 grādiem. Nektarīniem izņem kauliņus, sagriež mazos gabaliņos un liek bļodā.

Nektarīniem pievieno mellenes un visas pārējās masas sastāvdaļas un kārtīgi izmaisa. Cepamtrauku ieziež ar eļļu un liek tajā augļu masu. Izmazgā bļodu un liek tajā visas virskārtas sastāvdaļas. Samaisa, lai izveidojas viendabīga masa. Klāj pa virsu augļiem cepampannā.

Liek cepties krāsnī 40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns ļauj kādas 20 minūtes atdzist. Pasniedz kopā ar saldējumu vai ēd tāpat.

Melleņu ķīselis ar klimpām

Melleņu ķīseļa recepti raidījumā "Īstās latvju saimnieces" piedāvā Antra Gotlaufa Madonas novada Praulienas pagasta "Ataugu" mājās.

Nepieciešams:

Ķīselim:

  • 500 grami melleņu sulas (der arī saldētas mellenes vai ievārījums)
  • 300 grami cukura 
  • 3 litri ūdens
  • 100 grami kartupeļu cietes

 Klimpām:

  • 3 gabali olas 
  • 300 grami miltu
  • 3 ēdamkarotes cukura 
  • Šķipsniņa sāls
  • 500 mililitri piens vai ūdens

Pagatavošana

Ķīselis:

Melleņu sulu kopā ar ūdeni uzvāra, tad pievieno cukuru. Vārošam šķidrumam maisot pievieno cieti, kas izšķīdināta aukstā ūdenī. Gatavo ķīseli atdzesē un pārlej bļodā.

Klimpas: 

Visas sastāvdaļas samaisa biezā mīklā. Katlā ielej apmēram litru ūdens un uzvāra. Vārošā ūdenī ar karoti liek mazas mīklas klimpiņas. Kad tās ir gatavas, tās uzpeld. Klimpas aukstā ūdenī noskalo un salaiž gatavajā melleņu ķīselī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti