“Cilvēki nekad nezina, kur rudenī likt lapas. Es rudenī mucu piepildu ar lapām, uzlieku virsū nedaudz zemes, pēc tam tur salieku gurķus,” ieteica māksliniece.
Šī praktiskā lapu izmantošanas metode ļauj arī kompakti audzēt gurķus, lai tie ļoti neizplešas, kā arī nesasmērējas ar zemi.
Vasarā Sigita nepērk ne augļus, ne dārzeņus – pārtiek no tā, kas izaudzis piemājas dārzā. “To jau nevar salīdzināt, pat tirgū pirkti salāti nav tādi kā man, kas paņemti no dobes un tiek apēsti pusstundas laikā.”
Neskatoties uz to, ka tirgus nav tālu, viņa izvēlas augļus un dārzeņus audzēt pati: “Es zinu, ko es audzēju. Arī pērkot tirgū, man nav pilnīgi nekādas drošības, ka, piemēram, tantuks, kas tirgo Latvijas produkciju, nav trīs dienas pirms pārdošanas uzlējis virsū kaut kādu insekticīdu, lai nosprāgst kāpuri vai gliemeži.”
Liels uzsvars tiek likts uz veselīgu pārtiku. “Man visu vasaras sezonu un pat ļoti lielu daļu ziemas līdz pat pavasarim nav nekas jāpiepērk klāt, es sevi nodrošinu ar zināmas izcelsmes, veselīgām un garšīgām lietām,” stāstīja māksliniece.
Ziemā viņa mēdz šo to piepirkt klāt, piemēram, bietes, burkānus, kartupeļus, bet pagājušā gada puravu ražu viņa baudīja vēl šajā aprīlī. “Ja cilvēks grib dzīvot veselīgi, tad, pirmkārt, izkustēties dārzā noteikti nenāk par sliktu un, otrkārt, tu sev garantē labu, veselīgu ēdienu,” teica rīdziniece.
Vairāk padomu rudens lapu izmantošanā uzziniet šajā LSM.lv rakstā, savukārt par Sigitas Daugules dārzu plašāk lasiet šajā LSM.lv rakstā!