Kultūra / Kultūrtelpa
Vai Stūra māja kļūs par vēl vienu aizslēgtu namu Rīgas centrā?
Vai Stūra māja kļūs par vēl vienu aizslēgtu namu Rīgas centrā?
Jau vairākus gadus Okupācijas muzeja ekspozīcija bijušajā VDK ēkā jeb Stūra mājā ir viens no populārākajiem ārzemju tūristu objektiem. Taču muzejs aizņem tikai nelielu ēkas daļu. Pārējā ir tukša, un šobrīd tajā jāveic neatliekami darbi. Ja tie netiks izdarīti, Okupācijas muzeja darbību tajā nāksies pārtraukt.
Mūzikas nama «Daile» saimniece Anda Zadovska: Ir koncerti, kas var notikt 9 no rīta, un zāle būs pil...
Mūzikas nama «Daile» saimniece Anda Zadovska: Ir koncerti, kas var notikt 9 no rīta, un zāle būs pilna
"Jubilejai tuvojoties, paskaitīju, ka mūsu namam ir izgājis cauri pusotrs miljons skatītāju pa šiem gadiem. Tas ir gandrīz kā visa Latvija," aicinot uz mūzikas nama "Daile" 10. dzimšanas dienas koncertiem novembrī, Latvijas Radio 3 – "Klasika" raidījumā "Diena sākusies" stāsta mūzikas nama "Daile" direktore Anda Zadovska, kurai labāk patīk, ja viņu dēvē par nama saimnieci.
VNĪ: «Rīgas Laiks» pārkāpj līguma noteikumus, apdzīvojot ēku Elizabetes ielā 2
VNĪ: «Rīgas Laiks» pārkāpj līguma noteikumus, apdzīvojot ēku Elizabetes ielā 2
Bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēka Elizabetes ielā 2 līdz 15. novembrim ir pārtapusi par "Brīvības teritoriju" jeb "Mmāju". Ēku apdzīvo žurnāla "Rīgas Laiks" biedrība, ar mērķi izcelt tās kultūrvēsturisko mantojumu. Tomēr, kāds būs ēkas liktenis pēc pagaidu akcijas, joprojām nav viennozīmīgi skaidrs, tā kā līdzšinējā sadarbībā ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kuru pārvaldībā ēka atrodas, manāmas nesaskaņas. VNĪ min veselu noteikumu sarakstu, ko īslaicīgie mājas apdzīvotāji nav ievērojuši, kā arī uzsver, ka līdzšinējie slēgšanas iemesli bijuši, domājot "par cilvēku dzīvību, nevis idejām". 
Žurnāliste Lia Guļevska: Mēs šobrīd dzīvojam paviršības laikmetā, kad publiskajā telpā pietrūkst sir...
Žurnāliste Lia Guļevska: Mēs šobrīd dzīvojam paviršības laikmetā, kad publiskajā telpā pietrūkst sirds
Mēs šobrīd dzīvojam paviršības laikmetā un diemžēl galvenais, kā pietrūkst visos medijos, ir sirds, – tā domā viena no leģendārajām Latvijas Radio (Radio) balsīm Lia Guļevska. 2025. gadā Radio svinēs savu simtgadi, un pusi no tā mūža Doma laukumā ir strādājusi arī žurnāliste Lia Guļevska. Par Latvijas Radio, par Smiļģi, par latviešu valodu un to, ka nejaušību nav, saruna ar viņu raidījumā "Laikmeta krustpunktā". 
Lielais lakats, kas senāk bija mēteļa vietā. Ar daudzfunkcionālo apģērbu iepazīstina izstāde Liepājā
Lielais lakats, kas senāk bija mēteļa vietā. Ar daudzfunkcionālo apģērbu iepazīstina izstāde Liepājā
Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrā līdz novembra beigām skatāma izstāde "Lielais lakats". Muzeja krājuma izstāde apliecina, cik daudzveidīgi un sarežģīti bijuši lielo lakatu raksti 19. gadsimtā un 20. gadsimtā. Tie nav kalpojuši tikai kā plecu lakati, bet senāk izmantoti arī mēteļu vietā. Kurzemes tautastērpu informācijas centrs aicina ar izstādes īpašajiem eksemplāriem iepazīties mūsdienu lakatu audējas un citus interesentus.
Ar datiem pret «pārfinansētās kultūras» mītu. Vai politiskie lēmēji tos respektēs?
Ar datiem pret «pārfinansētās kultūras» mītu. Vai politiskie lēmēji tos respektēs?
Iestājoties par profesionālo mūziķu atalgojumu celšanu, nozares pārstāvjiem nācies saskarties ar politiķu argumentāciju, ka pēc "Eurostat" datiem kultūra Latvijā ir pat ļoti labi finansēta, stāsta Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis, Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas pārstāvis Sandis Voldiņš. Pārbaudot "Eurostat" datus, atklājas vairākas savdabības. Par statistikas un pētījumu nozīmi rīcībpolitikas veidošanā un spēju kritiski to izvērtēt Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" sarunājas Sandis Voldiņš, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, socioloģijas doktore un Kultūras un mākslu institūta vadītāja Anda Laķe un Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.
Ķengas un draudi virtuālajā vidē ir noziegums, nevis demokrātijas cena
Ķengas un draudi virtuālajā vidē ir noziegums, nevis demokrātijas cena
Robeža starp vārda brīvību un reālu verbālu uzbrukumu, par ko jāsaņem sods, ir ļoti skaidra. Par to pārliecināts zvērināts advokāts Andris Tauriņš, kurš aicina interneta ķengu un draudu upurus neklusēt un vērsties tiesībsargājošās iestādēs. Pētnieki atzīst, ka kara radītais fons palielinājis agresivitāti interneta vidē un valsts pārvaldes institūcijām to nevajadzētu "atstāt pašplūsmā". 
Naudu dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju algām ministre mudina meklēt valdībai kopā
Naudu dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju algām ministre mudina meklēt valdībai kopā
Māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma palielināšanai patlaban Kultūras ministrija saredz divus iespējamos scenārijus. Pirmais no tiem ietver finansējuma sniegšanu no Kultūras ministrijas bāzes budžeta, kas ministres Agneses Loginas ("Progresīvie") ieskatā ir nevēlams, jo var saistīties ar kultūrizglītības kapacitātes vājināšanos. Otrs scenārijs ir papildu finansējuma piešķiršana Saeimas budžeta apstiprināšanas procesā.
Nedzīvot uz mirušas planētas. Vērmanes dārzā notiks akcija «Klimata krīze mākslā»
Nedzīvot uz mirušas planētas. Vērmanes dārzā notiks akcija «Klimata krīze mākslā»
Jaunieši un klimata, vides aktīvisti no jaunatnes organizācijas "Protests" šodien, 3. novembrī, pulksten 17.00 aicina ierasties uz klimata krīzes mākslas performanci Vērmanes dārzā. Tās mērķis ir veicināt zaļo kritisko domāšanu un ilgtspējīgu lēmumu pieņemšanu, kam svarīga ir plaša cilvēku līdzdalība gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās 8. jūnijā, kas izšķirs to, vai Eiropa spēs pārvarēt vienu no šī gadsimta lielākajām krīzēm, informēja akcijas rīkotāji.
Izcilības balvai kultūrā izvirzīti 7 pretendenti
Izcilības balvai kultūrā izvirzīti 7 pretendenti
Kultūras ministrijas (KM) aicinājumam izvirzīt pretendentus Izcilības balvai kultūrā šogad atsaukušies septiņi pieteicēji. Pretendenti pārstāv šādas kultūras nozares – arhitektūra, literatūra un grāmatniecība, muzeji, mūzika, teātris un vizuālā māksla, informēja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd