Māris Klūga

"De facto" redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Valsts pārvaldes digitalizācijai plānotie 158 miljoni izraisa domstarpības
Valsts pārvaldes digitalizācijai plānotie 158 miljoni izraisa domstarpības
Piekto daļu Atveseļošanas un noturības mehānisma naudas paredzēts ieguldīt digitalizācijā. Tas radījis domstarpības par to, vai lielāko daļu naudas ieguldīt valsts pārvaldē, vai privātajā sektorā. Šobrīd ministriju veidotais plāns priekšroku dod valsts pārvaldei, taču uzņēmēju organizācijas iebilst.
Reklāmas kampaņām cīņā pret Covid-19 valdība piešķir 450 000 eiro
Reklāmas kampaņām cīņā pret Covid-19 valdība piešķir 450 000 eiro
Valsts par gandrīz pusmiljonu eiro veidos kampaņas, lai mudinātu iedzīvotājus ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus. Ekonomikas ministrija vēlas mainīt iedzīvotāju iepirkšanās paradumus, savukārt Valsts kanceleja plāno vairākas kampaņas par drošas uzvedības modeļiem. Mērķis ir arī mazināt emocionālo spriedzi sabiedrībā.
Disciplinārlietā nesaskata NVD ierēdņa Lācberga prettiesiskas darbības lemšanā par «Pfizer» vakcīnu...
Disciplinārlietā nesaskata NVD ierēdņa Lācberga prettiesiskas darbības lemšanā par «Pfizer» vakcīnu iepirkšanu
Disciplinārlietā nav konstatētas Nacionālā veselības dienesta (NVD) Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieka Aināra Lācberga prettiesiskas darbības, lemjot par "BioNTech/Pfizer" vakcīnu iepirkšanu Latvijai, - par to otrdien savā prezentācijā Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!").
Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā samazinājās par 0,2%
Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā samazinājās par 0,2%
2021. gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada februāri, vidējais patēriņa cenu līmenis* samazinājās par 0,2%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas samazinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem palielinājās par 0,9%.
Darbam Vakcinācijas birojā Labsvīrs izvēlēts konkursā
Darbam Vakcinācijas birojā Labsvīrs izvēlēts konkursā
Darbu Vakcinācijas projekta birojā uzsācis bijušais Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītājs Edgars Labsvīrs. Viņš darbam izvēlēts tāpēc, ka jau pārzina veselības nozari Latvijā. Pērn Labsvīrs tika daudz kritizēts par NVD masku iepirkumiem, kas bija viens no iemesliem, kādēļ viņš amatu pameta. Tiesībsargājošās iestādes viņa rīcībā gan nelikumības nav atklājušas.
Valdība apspriedīs Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanu
Valdība apspriedīs Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanu
Valdība otrdien, 2. martā, diskutēs par Covid-19 ierobežojumu pastiprināšanu, lai samazinātu jaunā vīrusa paveida izplatību. Veselības ministrija atsakās komentēt, kādus pasākumus varētu piedāvāt, taču valdības jau apstiprinātajā ziņojumā par tā sauktā luksofora principa ieviešanu noteikts, ka pie esošās jaunā paveida izplatības jāapsver gan pārvietošanās, gan stingrāki tirdzniecības ierobežojumi.
Pret Covid-19 vakcinēti Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji ar citām kaitēm
Pret Covid-19 vakcinēti Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji ar citām kaitēm
Pēc sižeta par Černobiļas atomkatastrofas seku likvidētāju vakcināciju Stradiņa slimnīcā Latvijas Televīzija (LTV)  saņēma satrauktu zvanu no kāda seku likvidētāja radinieces par to, ka potēties bijis iespējams “Černobiļas” biedrības vadībai. Savukārt viņas radiniekam atbildēts, ka vakcinēties varēs tikai pēc viena vai diviem mēnešiem. Slimnīcā norādīja, ka vakcinēti tikai tie, kuri ir ne tikai avārijas seku likvidētāji, bet arī ar noteiktām medicīniskām indikācijām, tomēr atzina, ka biedrības valdes locekļi vakcinācijai uzrunāti atsevišķi.
IKP kritums pērn – mazāks, nekā prognozēts
IKP kritums pērn – mazāks, nekā prognozēts
Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, kas 2020. gadā bija 3,6%, ir mazāks, nekā prognozēts iepriekš. Turklāt ražotājiem izdevies pat saražot vairāk. Tomēr prognozes par nākotni ir piesardzīgas, jo nav skaidrs, kā attīstīsies Covid-19 pandēmija un kā tā ietekmēs gan Latvijas, gan pasaules ekonomiku.
Rosina pagarināt nesvarīgas ieceļošanas aizliegumu
Rosina pagarināt nesvarīgas ieceļošanas aizliegumu
No piektdienas aviosabiedrības varēs atsākt pārvadājumus uz Lielbritāniju, Īriju un Portugāli, kas uz divām nedēļām bija liegti. Bet ceturtdien valdībā paredzētas diskusijas par to, vai turpināt nosacījumu, ka ieceļot Latvijā drīkst tikai ar svarīgu iemeslu. Veselības ministrija iesaka šādu regulējumu saglabāt līdz ārkārtējās situācijas beigām. 
Tiesa lēmusi Lemberga lietā konfiscēt arī 85 miljonus Luksemburgā un lielveikalu Ventspilī
Tiesa lēmusi Lemberga lietā konfiscēt arī 85 miljonus Luksemburgā un lielveikalu Ventspilī
Vairāki desmiti ofšoru, aptuveni 50 nekustamo īpašumu, 85 miljoni dolāru (70 miljoni eiro) Luksemburgā un tirdzniecības centrs Ventspilī ir starp aktīviem, kas varētu nonākt valsts īpašumā, ja stātos spēkā pirmās instances spriedums tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Tiesa norāda, ka par konfiscējamu atzīta gandrīz visa manta, kam prokuratūra uzlikusi arestu. Lembergs spriedumu varēs pārsūdzēt. 
Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina tiesas zālē
(papildināts)
Pirmās instances tiesa Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina tiesas zālē (papildināts)
Pēc 12 gadus ilgušas tiesāšanās pirmās instance tiesa pirmdien, 22. februārī, pasludināja saīsināto spriedumu tā sauktajā Aivara Lemberga tiesas prāvā. Rīgas apgabaltiesa Lembergam piesprieda piecus gadus cietumā, 20 000 eiro naudas sodu un mantas konfiskāciju. Tostarp tiesa nolēma konfiscēt arī Lembergam piederošo nekustamo īpašumu Puzē. Lembergu apcietināja uzreiz pēc sprieduma nolasīšanas.
Latvija skeptiska par Lietuvas datiem saistībā ar Astravjecas elektrību Baltijā
Latvija skeptiska par Lietuvas datiem saistībā ar Astravjecas elektrību Baltijā
Pretēji Lietuvas amatpersonu paustajam Latvijas iestādes uzskata, ka Baltijas valstu boikots pret Astravjecas atomelektrostaciju strādā. Lai gan fiziski elektrība no nesen uzceltās Baltkrievijas elektrostacijas Baltijā ieplūst, komerciālās plūsmas šobrīd iespējamas tikai no Krievijas, uzsver Ekonomikas ministrija. Savukārt Lietuvai par to ir šaubas.
Par iespēju likumu nepilnību dēļ zaudēt godīgi nopirkto dzīvokli Vilipsone plāno vērsties ECT
Par iespēju likumu nepilnību dēļ zaudēt godīgi nopirkto dzīvokli Vilipsone plāno vērsties ECT
No likuma nepilnībām cietusī Vilipsonu ģimene sola vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ja arī apgabaltiesa ģimenes iegādāto dzīvokli atzīst par noziedzīgi iegūtu un liks to atdot valstij. Risinājumus labticīgo īpašnieku aizsardzībai meklē Saeima un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija). Viņa reakciju Indra Vilipsone uzskata par novēlotu, jo par dzīvoklim uzlikto arestu ministrs informēts jau pirms diviem gadiem.  
Juris Gulbis no «Tet» pērn saņēmis gandrīz miljonu eiro
(papildināts)
Juris Gulbis no «Tet» pērn saņēmis gandrīz miljonu eiro (papildināts)
Telekomunikāciju uzņēmuma SIA "Tet" bijušais valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis pērn no uzņēmuma saņēmis 965 626 eiro, no kuriem lielākā daļa varētu būt kompensācija par amata atstāšanu, liecina Gulbja Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija, atstājot amatu, kā arī iepriekšējo gadu deklarācijas.
Lietā par autostāvvietas abonementa izmantošanu bijušajam ministram Pūcem KNAB piemēro 400 eiro sodu...
Lietā par autostāvvietas abonementa izmantošanu bijušajam ministram Pūcem KNAB piemēro 400 eiro sodu (papildināts)
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lietā par pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” maksas autostāvvietas mēneša abonementa izmantošanu piemērojis naudas sodu bijušajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (“Attīstībai/Par!”). Sodi piemēroti arī bijušajam Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam un bijušajam Rīgas domes deputātam Andrim Bačkuram ("Latvijas attīstībai"), informēja KNAB. 
Lauksaimnieku atbalstam piešķir 45,5 miljonus eiro; lielāko daļu paredz cūkkopības nozarei
Lauksaimnieku atbalstam piešķir 45,5 miljonus eiro; lielāko daļu paredz cūkkopības nozarei
Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīrusi 45,5 miljonus eiro lauksaimnieku atbalstam. Lielākā daļa naudas paredzēta cūkkopības nozarei, kas, Zemkopības ministrijas (ZM) ieskatā, Covid-19 krīzē cietusi vissmagāk. Atbalsta pasākumiem lauksaimniecībā kritēriji nav tik augsti kā citās nozarēs, un ministrija to pamato ar līdzīgiem nosacījumiem kaimiņvalstīs. 
Latvija saņēmusi pirmo «AstraZeneca» ražotās vakcīnas daļu - 7200 devu
(papildināts)
Latvija saņēmusi pirmo «AstraZeneca» ražotās vakcīnas daļu - 7200 devu (papildināts)
Svētdien, 7. februārī, Latvija saņēmusi ražotāja “AstraZeneca” vakcīnas “Covid-19 Vaccine AstraZeneca” pirmo daļu - 7200 devas, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Ar šīm devām pietiks 3600 cilvēku vakcinācijai. Vakcīnas paredzētas gan mediķiem, gan sociālo aprūpes centru darbiniekiem un klientiem. Vakcinācijas projekta birojs norāda, ka “AstraZeneca” vakcīnas varētu sākt izmantot parīt. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd