LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ar Nacionālo bruņoto spēku karavīru sauso uzturdevu jeb pārtikas paku komplektāciju strādā jau kopš 2011. gada. Pēc jaunā līguma noslēgšanas pārtikas paku plānots uzlabot gan iepakojuma, gan pārtikas produktu sortimenta ziņā. Zinātnieki pēc iespējas pārtikas pakā cenšas iekļaut Latvijā ražotu pārtiku no vietējiem uzņēmējiem. Iepriekš pakas veidotas ar divu gadu derīguma termiņu, kas ir viens no lielākajiem pētnieku izaicinājumiem, jo pakās nepieciešams iekļaut, piemēram, arī rupjmaizi. Pētnieku grupas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava stāsta, ka plānots produktu derīguma termiņu pagarināt līdz pieciem gadiem, taču, nevis vairāk pieliekot e-vielas un konservantus, bet ieviešot jaunas iepakojuma tehnoloģijas.
Tāpat pētnieki centīsies paplašināt produktu klāstu. Patlaban sauso uzturdevu pakās ir deviņu veidu ēdieni, kas var nodrošināt pārtikas dažādību maltītēs trīs dienas. Jaunajās pakās maltīšu dažādību centīsies palielināt un, iespējams, būs arī nokomplektēts kāds ēdiens veģetāriešiem.
"Produktu klāstu mēs vēlamies paplašināt līdz 21 produktam, sanāks nedēļai. Principā pakā ir gatavs ēdiens, piemēram, kartupeļi ar maltās gaļās mērci, ko var uzsildīt, atverot vai neatverot paku, ir ēdieni ar griķiem, rīsiem, ar vistas vai liellopa gaļu, aknām," stāsta Muižniece-Brasava.
Veidojot pārtikas pakas militārām vajadzībām, tai jāsatur 1200 kaloriju vienā ēdienreizē un pašai pakai jābūt līdz 750 gramus smagai.
Tiesa gan, Bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris, pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis papildināja, ka plānots mainīt arī iepakojumu, proti, varētu to padarīt vēl vieglāku:
"Jāskatās iepakojuma virzienā - folija ir vieglāka, ēdienu tajā ar vajadzīgo tehnoloģiju var uzsildīt, Jā, varbūt tas ir dārgāk, bet jāskatās, vai lietot mīksto foliju, vai metāla iepakojumu."
Šobrīd Nacionālie bruņotie spēki pārtikas pakas izmanto misiju rajonos, kad karavīri iet lauka operācijā uz vairākām dienām, kā arī Latvijā, uz vietas apmācot karavīrus. Arī šobrīd norit kareivju pamata apmācību kurss Ādažos. Mācībās piedalās arī topošā militāriste Oksana Preobreženska, kura norādīja, ka pārtikas pakas dienās, kad apmācības norit mežā, izsalkušos patīkami pārsteidz:
"Viss ir ļoti kompakti sapakots. Kad attaisām vakuuma iepakojumu, viss ir pieejams - ļoti daudzatsevišākas paciņas. Es esmu izvēlīga ēšanā, bet viss garšoja, par karavīru padomāts - gan siltais ēdiens, gan silts dzēriens, deserts, kārumiņš enerģijai, cukura līmenim. Bija pat tā, ka varētu pajautāt kādam recepti..."
Lauksaimniecības universitātes un Nacionālo bruņoto spēku līgums paredz, ka zinātnieki sausās uzturdevas, kā arī to iepakojumu uzlabos trīs gadu laikā. Projekta finansējums ir 30 tūkstoši eiro.