Putru nedēļas pirmajā dienā godā tiek celta kukurūza. Bērniem stāsta par dažādiem graudaugiem, arī par to kur un kā tiek audzēta kukurūza, kā tā izskatās un kā nonāk līdz pusdienu galdam.
Vēl pirms gaidāmās putru nedēļas, pagājušā piektdienā notika putru degustācija, kurā piedalījās bērnu vecāki, arī Rita Dreiže. Viņa ir sešgadīgā Jēkaba un trīsgadīgās Dārtas mamma. Degustācijā bērnudārza darbinieki noskaidroja vecāku domas par šonedēļ bērniem piedāvātajām putrām.
„Man ļoti patika. Putru garšošana bija lieliska, jo varēja pagaršot to, ko es mājās tik garšīgi nemāku uztaisīt. Ar bērniem izrunājām, ka jāpamēģina. Tagad man pie ledusskapja ir putru receptes, mēģināsim arī mājās gatavot. Man vislabāk patika kukurūzas putra, arī miežu garšoja,” atzīst Rita.
Arī divu dēlu mamma Agija Kaunese ir gandarīta, ka varēja iesaistīties putru degustācijā, piebilstot, ka vecāki Nīcā arvien aktīvāk piedalās bērnudārza norisēs, tā kopā mācoties par atbildīgu ēšanu.
„Mani ieintriģēja tas, ka varēja nogaršot sāļās un saldās putras. Griķu un miežu bija sāļās putras, pārējās saldās. Manam bērnam vislabāk garšoja griķu putra, bet pašai miežu,” stāsta Agija.
Putra uzvarētāja - izslavētā kukurūzas putra - tika pasniegta ar zemeņu mērci, kas gatavota no saldētajām ogām, šāda krāsaina kombinācija uzrunā arī bērnus.
Bērniem ir svarīgs ēdiena izskats, saka pirmskolas izglītības iestādes „Spārīte” direktore Daira Eglīte, tas ir viens no kritērijiem, domājot par to, ko bērniem celt galdā.
„Vismazākais pieprasījums bija pēc pilngraudu auzu pārslu putras. Lai arī vārījām pienā, tomēr izskatījās pelēcīga. Bērni ēd ar acīm. Kukurūzas putra ir tik saulaini skaista, gaiša – mēs teicām, ka tā ir saules putra,” saka Daira Eglīte.
Putru nedēļai gatavojušies gandrīz visi bērnudārza darbinieki. Nodarbību telpās atrodami krāsaini un izzinoši materiāli par graudu iegūšanu un citas vērtīgas lietas.
„Tas nav tas pats, kas ēst veselīgi. Ēd atbildīgi - tas nozīmē, ēd un gatavo tik, cik vajag. Pērc veikalā tik, cik jums ģimenei vajag utt. Tas ir darbs arī ar vecākiem un sabiedrību. Pērc vietējo,” par iesaistīšanos projektā „Ēdam atbildīgi!”, ko finansiāli atbalsta Latvijas Vides fonds, stāsta bērnudārza direktore.
“Galvenā doma šim projektam ir samazināt atkritumus un mazāk piesārņot dabu. Mēs pārtikas atkritumus nemetam konteinerā, mēs atdodam vietējam zemniekam dzīvnieku barošanai,” viņa piebilst.
Pētot un analizējot, kādi ir bērnu ēšanas paradumi, pirmskolas izglītības iestādē tiek veidota arī ēdienkarte. Jau zināms, ka pavasarī vecākiem kopā ar bērniem būs iespēja piedalīties salātu degustācijā.