"Ap 600 porciju mēs gatavojam katru dienu, tas ir tāds mūsu ikdienas apjoms, mēs varam arī vairāk, līdz 700 porcijām, to ļauj mūsu ražošanas cilvēkresursi. Neikdienišķi ir tas, ka katrai porcijai vajag individuālo iepakojumu, un arī loģistika, vajag izsekot, cikos un kā mašīnu iekraut, lai laikus piegādes punktos tā porcija būtu silta, kad tiks izsniegta," stāsta skolas direktors Artūrs Fedotovs.
Svarīgi, lai ēdiens nonāk sadales punktā ne tikai silts, bet lai viss ir arī sterili, tas arī tiek nodrošināts.
"No skolas viss iziet iepakots vismaz divos iepakojumos, katra porcija ir plastikāta termo iepakojumā un tad vēl maisiņā, arī katrs ābols vai bulciņa ir savā atsevišķā maisiņā. Viss izdarīts tā, lai ārpus maniem darbiniekiem nevienam nebūtu saskarsmes ar produktu," saka skolas direktors.
Ap plkst. 11 dienā pie skolas jau piebrauc transports, lai nogādātu pusdienu pakas uz sadales punktiem. Tie ir visos pilsētas mikrorajonos un paredzēti trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm.
"Mēs esam apzinājuši vairāk nekā 700 ģimenes, kas ir trūcīgas un maznodrošinātas, ēdināšanas organizēšana nodrošināta tā, ka 22 izdales punktos no termoboksiem tiek izdalīts silts ēdiens vienreizējos traukos," stāsta Sociālā dienesta vadītāja amata pienākumu izpildītāja Elita Kuzmina.
Daugavpils ir viena no tām retajām pašvaldībām, kur pilnīgi visiem skolas bērniem pašvaldība nodrošina brīvpusdienas. Šajā ārkārtējā situācijā pusdienu komplektus saņem tie, gan skolu un tehnikumu audzēkņi, gan pirmsskolas izglītības iestāžu bērni, kuri nāk no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm. Pusdienu paka sabalansēta, piemēram, pirmdien bija kotlete ar makaroniem, smalkmaizīte un ābols, otrdien - vistas sitenis ar kāpostu salātiem un kartupeļu biezeni, bumbieris vai ābols un biezpienmaizīte, pārējās dienās līdzīgi, ar ēdienkarti iepazīstina Fedotovs.
"Ceturtdien banāns, sautēta cūkgaļa mērcē ar griķiem, un piektdien pīrādziņš ar gaļu, cepta zivs ar kartupeļu biezenis un auglis. Būtībā izdarīts viss tā, lai ēdienkarte būtu daudzveidīga, tā neatkārtotos, un tā galvenā pozīcija ir tāda, ka otrais ēdiens plus kāds auglis," norāda Fedotovs.
Kopā ar pilsētas 16. vidusskolas ēdnīcu ik darba dienu tiek sagatavota šāda 1331 paka. Ne visas pakas nonāk līdz saviem adresātiem, katru dienu ap simt pakas paliek neizņemtas.
"No visām apzinātajām ģimenēm tomēr bija arī tādas, ka neatnāca pēc porcijām. Es aicinu iedzīvotājus būt atbildīgiem. (..) Mēs šobrīd apzinām šīs ģimenes, lai saprastu, kāpēc tas tā notiek," atzīst Kuzmina.
Tikmēr, piemēram, Rēzeknē kāds lēmums par bērnu no trūcīgām ģimenēm ēdināšanu šajā ārkārtējā situācijā nav pieņemts, jo mācību laikā tikai pārdesmit bērni skolā ēduši par brīvu, turklāt pilsētā ir citas iespējas trūcīgajiem, kā piemēram zupas virtuve.
"Uz doto brīdi atbalsta nodaļa, kas vērtē situāciju, ziņoja, ka pagaidām tāda palīdzība nav nepieciešama. Jo pie mums trūcīgie un maznodrošinātie, tostarp ģimenes, var saņemt tā saucamās trūcīgo pakas, gan iet uz patversmi un izmantot zupas virtuvi. Tie, kas skolās ēda bezmaksas un ja ir kāds signāls, tad var griezties pie mums, un mēs varēsim nodrošināt palīdzību," stāsta Rēzeknes Sociālā dienesta vadītājs Gunārs Arbidāns.
Bet Daugavpilī gan, kā liecina sociālā dienesta prognozes, to ģimeņu ar bērniem skaits, kas saņems pusdienu pakas, ar nākamo nedēļu pieaugs. Piektdien, 27. martā, kļūs zināms precīzs to skaits, un ar šo situāciju jau rēķinās arī pilsētas skolas, kas gatavo ēdienu.