«Nēģu diena Pāvilostā» – murdi četrās rindās un «visa ģimene pie darba»

Pāvilostā, kur Sakas upē saglabājušās senas nēģu zvejas tradīcijas, svētdien, 12.novembrī, notiks ikgadējā "Nēģu diena Pāvilostā". Tradīciju ar dažādiem pasākumiem atzīmēt nēģu dienu 2018. gadā aizsāka Pāvilostas novadpētniecības muzejs, kas ļauj piesaistīt vietējos iedzīvotājus un tūristus. Lai svētki varētu notikt godam, jādodas nēģu zvejā.

Pāvilostā notiks "Nēģu diena Pāvilostā". Kā notiek nēģu zveja?!
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Murdi četrās rindās

Arī Latvijas radio devās uz Pāvilostu, kur rīta stundā tikās ar nēģu zvejniekiem.

Sakas upē vairākās vietās aktīvi darbojas nēģu zvejnieki. Tērpušies oranžos ūdens izturīgos mēteļos, sēžot laivās, viņi upes vidū izliek murdus.

"Mēs šorīt bijām pirmajā rindā, mēs katru piektdienu maināmies. Ir pirmā, otrā, trešā un vēl ceturtā rinda. Kopā ir 16 murdi, pa četriem murdiem vienā rindā. Katru nedēļu maināmies, lai katrs dabū to pirmo rindu. Kā iekrīt nēģis, to jau daba māte nosaka," par procesu stāsta nēģu zvejnieks Valērijs Kurčanovs.

"Ieliekam murdus, rīt nākam pārbaudīt. Kastēs, ko te redzam, mēs uzglabājam, ja nav tirgus tajā dienā, tad tie nēģi ir dzīvi un tos var dabūt svaigus," viņš skaidro.

Mēnesī vidēji var noķert 250 – 300 kilogramus nēģu, bet skaits ir mainīgs, atkarībā no apstākļiem. Tagad ir īpaši piemērots laiks upē, lai svētkiem varētu noķert nepieciešamo lomu, stāsta nēģu zvejnieks.

"Kā tagad duļķis nāk, šis ir viņu laiks. Lietus līst. Tīrs dzidrs ūdens viņiem nepatīk.

Kad saož no jūras dubļu smaku - mājas smaku, dodas mājup. Nāk no jūras iekšā, iet uz savām nārsta vietām un dara pavasarī, kas viņiem darāms," stāsta zvejnieks

Pāvilostā, Sakas upē ar nēģu zveju nodarbojas deviņi zvejnieki, atklāj Valērijs Kurčanovs, kurš arodu apguvis no citiem zvejniekiem.

Svaigi, cepti un kūpināti

Kad nēģi sazvejoti pietiekamā daudzumā un salikti maisos, var doties gatavoties nēģu svētkiem, tos gan cep, gan kūpina.

"Braukšu mājās, likšu visu ģimeni pie darba. Gatavosim ceptos nēģus želejā. Svētdienas rītā cepsim siltos nēģus, būs arī siltie - kūpinātie. Dzintars kūpinās ar visu savu būdu.

Varēs uz vietas redzēt, kā kūpina. Visos iespējamos veidos, ko mēs zinām," stāsta zvejnieks.

Kamēr sarunājamies par un ap nēģu zveju, ierodas arī pircēji, kuri vēlas iegādāties svaigus nēģus.

"Neesmu gluži pāvilostnieks, no kaimiņiem - Vērgales. Cenšos katru gadu nopirkt. Ir kam garšo, kam negaršo, bet tiem, kuriem garšo, brauc pirkt, vienalga kur. Šoreiz ņemsim sešus kilogramus," saka kāds pircējs.

Vietējā veikaliņā Pāvilostā kūpināts nēģis maksā 30 eiro kilogramā, svaigs uz pusi lētāks, ekskluzīvs upes loms mūsdienās.

Šogad svētkiem piesaistīta arī biedrība "Jauno pavāru kustība, kas rādīs savu meistarību, pagatavojot nēģus. Pie Pāvilostas novadpētniecības muzeja apkārtne jau izrotāta, un pie durvīm murdā visiem apskatāms lielizmēra nēģis, kas tad rāda tuvplānā, kāds tas īsti izskatās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti