Uzņēmumiem par reinvestēto peļņu ienākuma nodoklis nebūs jāmaksā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ārkārtas sēdē piektdien, 28. jūlijā, galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumu, kas paredz ieviest jaunu UIN maksāšanas režīmu, arī to, ka par reinvestēto jeb uzņēmuma attīstībai novirzīto peļņu ienākuma nodoklis vairs nebūs jāmaksā.

Likumu atbalstīja 72 deputāti, pret to bija pieci parlamentārieši, bet divi balsojumā atturējās.

Jaunais likums paredz UIN maksāšanu atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta vai citādā veidā novirzīta tādām izmaksām, kas nenodrošina uzņēmuma turpmāku attīstību. Plānots atteikties no līdz šim praktizētajiem nodokļa avansa maksājumiem. Noteikts arī divu gadu pārejas periods iepriekš uzkrātas peļņas izmaksai, to apliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) 10% apmērā, informē Saeimā. 

Aprēķinātās dividendes turpmāk tiks apliktas uzņēmuma līmenī, piemērojot 20% likmi. Proti, fiziskās personas saņemtās dividendes netiks apliktas ar IIN. Arī pārējai peļņai, ko novirzīs tādu izdevumu segšanai, kas nenodrošina turpmāku uzņēmuma attīstību, piemēros 20% UIN likmi.

Savukārt reinvestētajai peļņai plānots noteikt 0% UIN likmi. Pašlaik UIN likme ir 15%.

UIN tagad jāmaksā neatkarīgi no tā, vai peļņa ir tikusi vai nav tikusi sadalīta. Iepriekš starptautisko organizāciju eksperti rosināja pārskatīt nodokļu atvieglojumus un atbrīvojumus, kā arī ieviest UIN piemērošanu sadalītajai, nevis gūtajai peļņai. 

Jaunais likums vairs neparedz līdz šim praktizētos nodokļa atvieglojumus un atlaides. Tas neattieksies uz ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām.

Saeimā informē, ka uzņēmumi varēs izvēlēties vienu no trim iespējām – ar nodokli apliekamo peļņu samazināt par ziedoto summu, bet ne vairāk kā 5% apmērā no iepriekšējā gada peļņas, vai arī par summu, kas nedrīkst pārsniegt 2% no iepriekšējā gada kopējās darbiniekiem samaksātās bruto algas, no kuras nomaksāts sociālais nodoklis. Tāpat uzņēmumi varēs izvēlēties samazināt nodokli dividendēm par 75% no peļņas, bet ne vairāk kā 20% no aprēķinātā nodokļa apjoma. Pašlaik uzņēmēji var saņemt 85% atlaidi UIN no ziedotās summas, taču ne vairāk kā 20% no kopējās nodokļa summas.

Tāpat, lai nodrošinātu tiesisko paļāvību, pārejas periodā paredzēts saglabāt UIN atlaides par veiktajām atbalstāmajām investīcijām attiecībā uz investīciju projektiem, kuri līdz 2017. gada 31. decembrim atbalstīti valdībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti