Krustpunktā

Brīvais mikrofons. 2. aprīlis

Krustpunktā

Krustpunktā: Politiskie procesi un noskaņojums Latvijā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Krustpunktā: Kā Latvijā sokas cīņa ar aplokšņu algām un ēnu ekonomiku kopumā?

VID vadītāja: Nodokļu reformas grupa vērtē darbaspēka nodokļu mazināšanas scenārijus

Nodokļu reformas darba grupa izskata vairākus darbaspēka nodokļa mazināšanas scenārijus, kā arī iespēju padarīt šo nodokļu aprēķināšanu vienkāršāku, piemēram, atsakoties no diferencēta neapliekamā minimuma, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Viņa pastāstīja, ka par uzņēmuma ienākuma nodokļa izmaiņām runas nav, bet darba grupa strādā pie aptuveni 5 dažādiem darbaspēka nodokļu izmaiņu scenārijiem, un četri no pieciem, "varētu teikt, ir par likmju samazināšanu".

Šmite-Roķe arī piebilda, ka galvenais ir arī, lai šos nodokļus būtu vienkāršoti administrēt, un daži scenāriji, piemēram, paredz dažādos termiņos atteikties no diferencētā neapliekama minimuma – ar laiku, pēc gada vai vairākiem.

Viņa arī sacīja, ka jau pašlaik ir dažādi nodokļu režīmi un nav vajadzības ieviest jaunus, bet jārisina jautājumi par nodokļu nomaksu un ēnu ekonomikas mazināšanu esošo režīmu ietvaros.

VID vadītāja arī stāstīja, ka tic, ka lielākā daļa uzņēmēju grib maksāt nodokļus, un lielākā daļa no tiem, kas ir "ēnu ekonomikā", vai nu to nespēj, vai nesaprot, kā to darīt viegli, ērti un vienkārši.   

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis raidījumā pauda, ka "ēnu ekonomika ir sekas neveiksmīgajai politikai", un atgādināja, ka uzņēmēji jau sen runā par to, ka Latvijas darbaspēka nodokļi ir vieni no lielākajiem Eiropā un apgrūtina konkurētspēju.  Viņš sacīja, ka ir "jāsamazina darbaspēka nodokļi, bet tā saruna ir iestrēgusi".

Rostovskis arī pauda pārliecību, ka lielākā daļa uzņēmēju maksās visus nodokļus, ja tas ir ērti un izdevīgi un ja viņi redzēs, ka viņu nodokļu naudu izmanto lietderīgi, ka nav "pārtāmētās būves" vai kādi citi skandāli.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") iepriekš atklāja, ka koalīcija vēl apspriež, kā mainīt darbaspēka nodokļus, taču ideja esot absolūti skaidra – nodokļu slogs no darbaspēka būtu jāpārceļ uz patēriņu.

Nodokļu politikas revīzijas darba grupa strādās līdz Jāņiem, un Finanšu ministrijai jūnija beigās valdībā jāiesniedz ziņojums, kādus nodokļus mainīs un kā. Jau ir izanalizēts uzņēmumu ienākuma nodoklis, un secinājums – līdzšinējā politika bijusi pareiza.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti