Ungārijā četru un vairāk bērnu mammas atbrīvos no nodokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns uzrunā par stāvokli valstī solījis aizsargāt kristīgo Eiropu pret imigrāciju, kura veicinot terorisma izplatību. Vienlaikus Orbāns ar jauniem pasākumiem cer uzlabot demogrāfisko situāciju valstī. Par spīti šīm izmaiņām iedzīvotājus un opozīciju tomēr neapmierina Ungārijas valdības izraudzītais kurss, pieprasot demokrātiskāku valsts pārvaldi.

Sola veicināt dzimstību

Ungārijas premjers sola veicināt dzimstību un aizsargāt kristīgo Eiropu pret imigrāciju
00:00 / 03:08
Lejuplādēt

Ungārijas populācija ik gadu sarūk par 32 000 cilvēku, un jauno grozījumu mērķis ir veicināt dzimstību. Iecerēts, ka sievietes, kurām būs četri un vairāk bērnu, varēs nemaksāt ienākuma nodokli. Nacionālistiski noskaņotais premjers Viktors Orbāns uzsvēris, ka tas ir arī veids, kā nodrošināt Ungārijas nākotni bez imigrantiem.

Lielām ģimenēm būs arī atvieglojumi automašīnu iegādē un hipotekāro kredītu jomā.

Tāpat Orbāns paziņoja par septiņu punktu nodokļu paketi, lai iedrošinātu ģimenes radīt un uzņemties rūpes par vairākiem bērniem. Saskaņā ar Ungārijas valdības vadītāja teikto, sievietēm, kuras līdz 40 gadiem būs precējušās, varēs pretendēt uz nedaudz vairāk nekā 30 tūkstošiem eiro aizdevumu, kuru pēc trešā bērna valsts dzēstu pilnībā.

Viņaprāt, šī pieeja ir veids, kādā risināt iedzīvotāju skaita samazināšanos tā vietā, lai palielinātu imigrāciju: „Mums, centrāleiropiešiem, joprojām ir sava nākotne. Mūsu nākotne ir mūsu vecāku un vecvecāku dzīves turpināšana, mūsu 1000 gadu tradīciju saglabāšana, mūsu ekonomikas, ģimenes un kristīgās kultūras aizsargāšana.”

Iepriekš būtiskus soļus daudzbērnu māmiņu aizsardzībai spērusi arī Polija. Balsojumā janvāra beigās Polijas parlaments apstiprināja likumu, kas garantē nestrādājošām sievietēm minimālo pensiju, ja viņas audzina četrus vai vairāk bērnu.    

Šim pabalstam, aptuveni 250 eiro apmērā, 60 gadu vecumu sasniegušās polietes varēs pieteikties jau no marta, un Polijas budžetam tas gadā izmaksās vairāk nekā 200 miljonus eiro. Tikmēr analītiķi šo soli vērtē kā valdošās konservatīvās partijas priekšvēlēšanu gājienu. Partijas labklājības politika guvusi lielu popularitāti – iepriekš tā ieviesusi pabalstu par otro bērnu 115 eiro apmērā.

Iestājas pret imigrāciju

Orbāns maijā notiekošās Eiropas Parlamenta vēlēšanas nosauca par „vēsturiskām krustcelēm”. Tajās esot jāizdara izvēle starp „jauno internacionālismu”, kas iestājas par migrāciju, kuru atbalsta Brisele, un iestāšanos par neatkarīgām valstīm, kuras aizsargās savas tradīcijas un kristietību.

Ungārijas premjers arī pauda satraukuma, ka valstīs, kur imigrācija veicinājusi musulmaņu ienākšanu, esot novedusi pie kristiešu skaita samazināšanās. Viņaprāt, imigrācijai līdzi seko arī noziedzība, īpaši vardarbība pret sievietēm, vienlaikus tiekot veicināts arī terorisms, kuru izplatību premjers salīdzināja ar „vīrusu”.

Kritizē Orbānu

Tomēr ne visus Ungārijas iedzīvotājus apmierina Ungārijas valdības pašreiz uzņemtais kurss. Aptuveni  pusotrs tūkstotis cilvēku pulcējās pie prezidenta un premjera rezidences, norādot, ka ungāri nav „likuma vergi”. „No ārpuses izskatās, ka neliberālā demokrātija, ko piedāvā Orbāns, nav laba lieta, nav laba Eiropai, Ungārijai un ikvienam ungāram,” norādīja kāds demonstrants ziņu aģentūrai „Euronews”.

Iedzīvotāji regulāri rīko protesta akcijas, īpaši kopš decembra, kad valdība kārtējo reizi palielināja virsstundu skaitu, ko gada laikā uzņēmējs var prasīt papildus no darbinieka. Virsstundu skaits gadā tika palielināts no 250 stundām uz 400. Turklāt algu par virsstundām darbadevējs var izmaksāt turpmāko trīs gadu laikā.

Sabiedrības dusmas izsaucis arī izmaiņas, kuras paredz, ka administratīvo tiesu pārraudzīs tieslietu ministrs. Kritiķi norāda, ka tas atļaus politiķiem iejaukties tiesa darbā un mazinās likuma varu valstī.

Ne mazāk nozīmīga ir ASV Valsts sekretāra Maika Pompeo vizīte Ungārijā. Vašingtona jau iepriekš paudusi bažas, ka Budapeštai ir ciešas attiecības ar Krieviju, kā arī veidojas ar Ķīnu, tāpēc ASV vēlas stiprināt sadarbību ar Ungāriju aizsardzības un ekonomikas jomā. Vienlaikus Pompeo vizīti izmantos, lai aktualizētu citus jautājumus, tostarp demokrātijas kontekstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti