Tramps migrantu dēļ piemēro papildu ievedmuitu Meksikas precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 11 mēnešiem.

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps pieņēmis lēmumu, sākot ar 10. jūniju, piemērot papildu 5% nodokli no Meksikas importētajām precēm. Lēmums pieņemts pēc rekordlielas nelegālo imigrantu grupas aizturēšanas pie abu valstu robežas.  

Tramps sociālās saziņas vietnē “Twitter” uzsvēra, ka jauno nodevu piemēros visām no Meksikas importējamām precēm, līdz tiks apturēta nelegālo migrantu došanās caur Meksiku uz ASV.

Viņš arī brīdināja – ja nelegālās imigrācijas problēma netiks labota, tarifs katru mēnesi par 5% pakāpeniski palielināsies, līdz oktobrī tas sasniegs 25%.

Tramps migrantu dēļ piemēro papildu ievedmuitu Meksikas precēm
00:00 / 01:34
Lejuplādēt

Tramps par šo lēmumu paziņoja tikai dienu pēc 1036 nelegālo imigrantu aizturēšanas Teksasas štata pilsētā Elpaso.  Grupa trešdienas rītā ieradās ASV no Meksikas, šķērsojot Riograndes upi.

Arī citi Baltā nama pārstāvji norāda, ka Meksikas pasīvā politika, kas pieļauj šo masveida ieceļošanu, rada ārkārtas stāvokli un ārkārtējus draudus Savienoto Valstu nacionālajai drošībai un ekonomikai.

Meksikas augsta ranga diplomāts žurnālistiem sacījis, ka tarifu ieviešana būs postoša un Meksikai uz to būs jāatbild.

Meksika ir pazīstama ar tādiem lauksaimniecības produktiem kā avokado un tekila. Valsts ir arī galvenais ražošanas centrs un daudzu ASV uzņēmumu mājvieta. Meksikā darbojas tādi Savienoto Valstu uzņēmumi kā „Coca Cola”, „Ford” un „General Motors”. Katru mēnesi Meksika saražo vairākus simtus tūkstošu automašīnu.

Tarifu ieviešana šai valstij var radīt būtiskas sekas, jo Meksika uz ASV eksportē aptuveni 80% no savas produkcijas. Arī ASV pērn uz Meksiku eksportējušas produkciju vairāk nekā 260 miljardu dolāru vērtībā.

Paziņojums par tarifiem nācis klajā tajā pašā dienā, kad Baltais nams Kongresam norādījis, ka plāno turpināt centienus noslēgt jaunu tirdzniecības līgumu ar Meksiku un Kanādu. Vēl nesen ASV paziņoja, ka atceļ visus muitas tarifus, kas pērn tika noteikti Kanādas un Meksikas tērauda un alumīnija importam. Lēmums norādīja uz atkusni vēsajās attiecībās starp ASV un kaimiņvalstīm.

Tomēr tagad eksperti pauduši pārliecību, ka Trampa lēmums noteikt tarifu Meksikas precēm nācis nelaikā un apdraud Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līguma jeb NAFTA atjauninātās versijas noslēgšanu starp Meksiku, ASV un Kanādu.

Pērn līgumu parakstīja valstu līderi, bet tam vēl nepieciešams apstiprinājums no likumdevēju puses. Eksperti lēš, ka likums Meksikas kongresā būtu bijis viegli apstiprināms, taču tagad tas būs politiski grūts lēmums.

Pēdējos mēnešos ASV un Meksikas robežu šķērsojuši vairāk nekā 100 000 migrantu, galvenokārt no Centrālamerikas valstīm. Patvēruma pieprasījumu skaits pirms pieciem gadiem bija nepilni 50 000, taču pērn ASV saņēma vairāk nekā 160 000 patvēruma pieprasījumu. Pieplūdums ir radījis grūtības amatpersonām, kuru uzdevums ir apturēt nelegālo imigrāciju.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti