Saeimas komisijā spriež par eiro ieviešanas termiņa atlikšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 11 mēnešiem.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šodien bija uzaicināti gan eiro pretinieki, gan aizstāvji, lai vērtētu vairāk nekā 10 tūkstoš pilsoņu iesniegto kolektīvo iniciatīvu - atlikt eiro ieviešanu līdz laikam, kad tam būs sabiedrības atbalsts un ekonomisks pamatojums.

Iniciatīvas autori apšaubīja iepriekš paustus valdības argumentus par labu eiro, savukārt valsts institūciju pārstāvjus nepārliecināja iniciatīvas autoru viedoklis. Kā viens no iniciatīvas „Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” aizstāvjiem uzstājās arī Nacionālo resursu institūta direktors Sergejs Ancupovs.

„Es šo jautājumu formulēju tā – tagad deputātiem būtu jāizvēlas, vai būt par ekonomiski pamatotu eiro ieviešanu vai pret ekonomiski pamatotu eiro ieviešanu. Un par vai pret Latvijas tautas atbalstītu eiro ieviešanu Latvijā. Es domāju, tas ir svarīgākais jautājums. Tas, ka Latvijas tautas vairākums dotajā brīdi neatbalsta eiro ieviešanu, ir fakts, par to liecina visas aptaujas. Bet – vai eiro ieviešana ir ekonomiski pamatota, tas gan nav fakts, jo ir prognozes, pieņēmumi, uzstādījumi, bet šie uzstādījumi ir pretrunā ar Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas datiem un viedokļiem,” deputātus mēģināja pārliecināt Ancupovs.

Iniciatīvas autori kā vēlamo risinājumu norāda referenduma rīkošanu par eiro ieviešanas laiku. Tomēr komisijas deputāti šodien nespēja vienoties par lēmuma projektu, ko piedāvāt Saeimai, un turpinās pie tā darbu nākamās nedēļas sēdē.

Kolektīvajā iesniegumā norādīts, ka ir veikta eiro ieviešanas kampaņa, bet nav veikts kvalitatīvs ekonomisks pamatojums un eiro ieviešanas 2014.gadā seku analīze un izvērtējums. Iniciatīvas autori norāda uz zemo atbalstu eiro ieviešanai no nākamā gada janvāra un papildu maksājumiem, kas mūsu valstij būs jāveic, iestājoties eirozonā.

Iniciatīvu platformā "www.manabalss.lv" parakstījuši 10 384 Latvijas pilsoņi.

Kolektīvais iesniegums "Saglabāt latu kā Latvijas valūtu" ir ceturtā pilsoņu iniciatīva, kas iesniegta parlamentā, izmantojot Saeimas Kārtības rullī paredzēto iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu.

Kā ziņots, Briselē noslēgusies Eiropas Savienības (ES) komisāru apspriede, kurā tika spriests par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai. Eiropas Komisija (EK) devusi zaļo gaismu Latvijas dalībai eirozonā. Arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) šodien publicētais konverģences ziņojums ir Latvijai pozitīvs un apliecina, ka valsts izpilda visus kritērijus, lai ieviestu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti