Rīgas budžets - pagaidām mazāks nekā pērn

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 3 mēnešiem.

Otrdien Rīgas dome pieņems pašvaldības šā gada budžetu. Pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi – gandrīz 787 miljoni eiro. Tādējādi arī šā gada Rīgas budžets būs ar deficītu - 7,3 procentu apmērā. Pašlaik šā gada budžetā gan ieņēmumi, gan izdevumi tiek plānoti mazāki nekā pērn, kad izdevumos bija vairāk nekā 800 miljonu eiro. Gandrīz pusi jeb 326 miljonus no Rīgas budžeta tradicionāli iztērēs pati Rīgas dome un tās Finanšu departaments. Izglītībai, kultūrai un sportam tiks 245 miljoni eiro, bet sociālajiem pabalstiem – 31 miljons eiro.

Kā rāda deputātu lemšanai nodotais Rīgas šā gada budžets, no pašas Rīgas domes 326 miljonu eiro tēriņiem liela daļa jeb 91,5 miljoni paredzēti subsīdijām. «Rīgas satiksmei» tiks 85 miljoni eiro. Vēl miljons plānots Rīgas zooloģiskajam dārzam un mazliet mazāk Rīgas vides aizsardzības fondam. Rīgas atpazīstamības programmā izlietos vairāk par diviem miljoniem eiro, bet papildu ap simt tūkstošiem eiro aizplūdīs uz Briseli un Maskavu, lai tur pārstāvētu Rīgas intereses.

Dienvidu tilta uzturēšana un aizņēmuma atdošana šogad izmaksās gandrīz 54 miljonus eiro. Rīga turpinās sakārtot daudzdzīvokļu namu iekšpagalmus, kur ieplūdīs četri miljoni eiro. Savukārt visu ielu seguma atjaunošanai, kā izrēķinājusi Rīga, pietiks vien ar 314 tūkstošiem eiro. Bet tās ar baltajām līnijām krāsos par gandrīz četras reizes lielāku summu.

Rīga paredz, ka dabas stihiju postījumu novēršanai tai vajadzēs divarpus miljonus eiro, bet ar 74,6 miljoniem eiro tā palīdzēs citām pašvaldībām, šo summu iemaksājot finanšu izlīdzināšanas fondā.

Opozīcijas deputāti lemšanai šodien pieteikuši 12 priekšlikumus par papildu tēriņiem. Piemēram, nepilni divi miljoni eiro tiek prasīti skolu pedagogu un tehnisko darbinieku apdrošināšanai. 5000 eiro nepieciešami Rīgas sportistu invalīdu dalībai starptautiskās paralimpiešu sacensībās, bet vēl gandrīz 100 tūkstoši prasīti bērna piedzimšanas un represēto pabalstu palielināšanai.

Tomēr maz ticams, ka opozīcijas priekšlikumi tiks ņemti vērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti