Regulators: Apkures sezona šoruden sākusies ar zemākiem tarifiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Apkures sezona šoruden uzsākta ar zemākiem siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem, kas saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības cenas samazinājumu visa gada garumā, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Inese Krūmiņa.

 

Komersanti, kuriem tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, šo apkures sezonu uzsāk ar līdz pat 19% zemākiem tarifiem.

AS "Latvijas gāze" (LG) publicētās dabasgāzes tirdzniecības cenu prognozes novembrim un decembrim liecina, ka siltumenerģijas tarifi nākamajos mēnešos varētu saglabāties nemainīgi.

SPRK norāda, ka pakāpenisks dabasgāzes tirdzniecības cenu samazinājums novērots kopš pagājušā gada decembra. Cena turpināja samazināties arī 2015. gada ziemā, vasarā un rudenī - septembrī sasniedzot 206,32 eiro par tūkstoš normālkubikmetriem (m3). Oktobrī saskaņā ar LG publicēto informāciju dabasgāzes tirdzniecības cena saglabāsies septembra līmenī.

Analizējot pēdējos 12 mēnešus, dabasgāzes tirdzniecības cena ir samazinājusies par 29%, un tas nozīmē arī vērā ņemamu siltumenerģijas tarifu samazinājumu. Latvijas apdzīvotajās vietās, kur siltumenerģijas pakalpojuma sniedzējiem tarifi noteikti atkarībā no dabasgāzes cenas, par siltumu būs jāmaksā līdz pat 19% mazāk.

Piemēram, Aizkrauklē, Ādažos, Baložos, Dobelē, Grobiņā, Ikšķilē, Jūrmalā, Ķekavā, Lielvārdē, Ozolniekos un Rīgā tarifu samazinājums ir robežās no 16-19%, citviet – zemāks.

"Šajā apkures sezonā nav sagaidāms siltumenerģijas tarifu būtisks pieaugums, jo apkures sezonā dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, un šogad gāzes iesūknēšanas krātuvē laikā dabasgāzes tirdzniecības cenas bija zemas. Tas nozīmē, ka siltumenerģijas pakalpojumu tarifi šajā apkures sezonā noteikti nebūs augstāki kā pagājušajā apkures sezonā," norāda SPRK.

Regulatora padomes locekli Rolands Irklis ceturtdien intervijā Latvijas Radio gan atzina, ka dažviet apkures tarifi pārskatīti uz augšu, jo tas nebija darīts jau ilgus gadus. Tarifi pieaugs, piemēram, Balvos un Smiltenē. Balvos apkures tarifs kāps par aptuveni 6,5%, bet Smiltenē iesniegts jaunais tarifa projekts, kas ir par gandrīz 20% lielāks, bet SPRK vēl vērtēs, vai tas ir pamatots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti