Dienas notikumu apskats

Drošībai svarīgas informācijas noplūdes dēļ atkāpjas divi Zviedrijas ministri

Dienas notikumu apskats

Pakistānas premjera atstādināšana no amata noved pie valdības krišanas

Saeima apstiprina nodokļu reformu

Premjers sola nākamos trīs gadus nodokļu stabilitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 28.jūlijā, galīgajā lasījumā apstiprinājusi vērienīgu nodokļu reformu, kas stāsies spēkā nākamgad. Premjers sola, ka pēc nodokļu reformas stāšanās spēkā vismaz trīs gadus uzņēmēji par jaunām izmaiņām nodokļos var nesatraukties.

Nodokļu reforma paredz no nākamā gada sākuma Latvijā ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, par uzņēmumā atstāto peļņu nodoklis vairs nebūs jāmaksā, savukārt sociālās iemaksas tiks palielinātas par vienu procentpunktu.

Finanšu ministrijas izstrādātā nodokļu reforma ietver apjomīgākās izmaiņas nodokļu politikā pēdējo gadu laikā. Valdība ir pārliecināta, ka reforma dos Latvijas ekonomikas izaugsmei jaunu paātrinājumu.  

Nodokļu reformas pamatprincips ir nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz patēriņu un kapitālu.  

Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzskata, ka reforma jau nākamgad dos jūtamu pienesumu ekonomikai.

“Es esmu pārliecināts, ka nodokļu reformas sekas nākamajā gadā būs pamats tam, lai ne tikai iedzīvotāji justu beidzot kaut ko savos maciņos vairāk, bet pats galvenais, lai arī mūsu ekonomika iegūtu jaunu paātrinājumu,” pauda premjers.

Viņš sola, ka pēc nodokļu reformas stāšanās spēkā vismaz trīs gadus uzņēmēji par jaunām izmaiņām nodokļos var nesatraukties.

“Vairākās lietās mēs pat esam, cik to vien ļauj likumdošana un dažādas vienošanās, arī iestrādājuši, ka minimālais termiņš, kurā nevajadzētu un nebūs mainīti lielie nodokļi, ir trīs gadi. Tajā skaitā arī minimālās darba algas pacelšana. Tā ir stabilitāte, kas ir vajadzīga visiem iesaistītajiem, un mūsu uzdevums ir arī to nodrošināt,” sacīja Kučinskis.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pēc nodokļu reformas apstiprināšanas pauda gandarījumu par pēdējo mēnešu darbu. Viņa ir pārliecināta, ka reforma dos lielus ieguvumus Latvijai.

“Šī ir apjomīga reforma, kuras rezultātā būs tiešām taisnīgāks darbaspēka nodokļa sadalījums, būs konkurētspējīgāki uzņēmumi, būs pirmie aizmetņi arī veselības apdrošināšanai iestrādāti, kas daudzus gadus nav izdevies, un arī sociālā atbildība lielāka,” sacīja Reizniece-Ozola.

Opozīcijas deputāti lielākoties debatēs nodokļu reformu kritizēja, lai gan vairākus likumprojektus arī atbalstīja. Piemēram, pret izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodoklī balsoja tikai četri Latvijas Reģionu apvienības deputāti un Artuss Kaimiņš. Reformu par kopumā veiksmīgu sauc arī „Saskaņas” deputāts Igors Pimenovs, kurš gan uzskata, ka nodokļu progresivitātei vajadzētu būt lielākai.

Progresīvo ienākuma nodokli atbalsta arī partija „No sirds Latvijai”. Tās līdere Inguna Sudraba reformu kopumā gan neuzskata par veiksmīgu. Viņa uzsver, ka daudziem nodokļu reforma dzīvi neatvieglos. 

Lielākā daļa izmaiņu nodokļos stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti