Pievienotā vērtība

Mēģinājumi apiet pret Krieviju noteiktās sankcijas var beigties ar kriminālatbildību

Pievienotā vērtība

Kā biržā kotēto uzņēmumu nostāja Ukrainas kara jautājumā ietekmē šo uzņēmumu akcijas?

Līdz ar ģeopolitisko saspīlējumu ģeometriskā progresijā auguši drošības riski kibertelpā

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas dzērienu ražotājs «Linda Nektar»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

AS "Linda Nektar" ir Igaunijā bāzēts dzērienu ražošanas uzņēmums, kas ražo neiepakotus augļu vīnus, kurus pēc tam kā bāzi pārdod citiem uzņēmumiem alkoholisko dzērienu nozarē. "Linda Nektar" ražotne atrodas Dienvidigaunijā, līdz ar to loģistikas ziņā ir labvēlīgā stāvoklī salīdzinājumā ar Baltijas un Ziemeļeiropas tirgiem. Kā uzņēmumam veicas biržā, un vai pandēmijas gadi "Linda Nektar" nesuši izaugsmi vai lejupslīdi?

'"Linda Nektar" ir diezgan sens uzņēmums. Tas vēl no padomju laikiem darbojas šajā nozarē. Bet arī ir pārstāvēts alternatīvajā tirgū, un uzņēmuma akcijas tur atrodas un kotējas," stāstīja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Viņš norādīja, ka "Linda Nektar" nebūt nav pēdējā laika biržas jaunpienācējs, jo tā akcijas biržā nopērkamas jau vairākus gadus. "Linda Nektar" ražo neiepakotus augļu vīnus.

"Ne patērētājiem, bet alkoholisko dzērienu ražotājiem, kas izmanto "Linda Nektar" produkciju kā pamatu, lai ražotu alkoholiskos dzērienus - sidrus, dzirkstošos vīnus un tā saucamos šampaniešus. Principā varbūt daudzi šo uzņēmumu nezina un nepazīst, bet es domāju, ka visi, kas kaut reizi Latvijā ir garšojuši sidru, pēc būtības ir lietojuši "Linda Nektar" produkciju," vērtēja Martinovs.

"Linda Nektar" būtībā ir nišas uzņēmums, kas citiem alkoholisko dzērienu ražotājiem nodrošinot vīna bāzi. Pandēmijas laiks alkoholisko dzērienu ražotājiem, tostarp "Linda Nektar", nesis nevis lejupslīdi, bet izaugsmi.

"Cilvēki bija ierobežoti kultūras pasākumu piedāvājuma ziņā un cita veida izklaidē. Tas arī ir atzīts, ka pandēmijas laikā alkohola lietošana ir palielinājusies. Tas arī atspoguļojas uzņēmuma darbības rezultātos - ir pieaudzis apgrozījums un peļņas rādītāji ir uzlabojušies. Uzņēmums ir neliels. Mēs nerunājam par apgrozījumu, kas mērāms desmitos vai simts miljonos eiro. Apgrozījuma apjoms mērāms dažos miljonos eiro," teica ieguldījumu eksperts.

Martinovs sacīja, ka "Linda Nektar" ir stabils bizness ar senu, vairāk nekā 80 gadu vēsturi. 

"Uzņēmums labprāt izmaksā dividendes. Tam ir ļoti laba dividenžu izmaksāšanas vēsture, līdz ar to šī uzņēmuma akcijas var iegādāties un saņemt regulāri dividendes. Tās gan nebūs ļoti dāsnas, ja mēs skatāmies pret akcijas tirgus cenu, bet tajā pašā laikā kaut kādu ienesīgumu noteikti nodrošina. Akcijas biržā nav lētas. Es pat teiktu, ka tās ir diezgan dārgas, bet atkal, ja mēs paskatāmies Baltijas mērogā, tad vislielākais novērtējums un augstākās cenas ir Igaunijā," klāstīja Martinovs.

Līdz ar to, ja skatās uz šo ieguldījumu no dividenžu ienesīguma, tad ienesīgums varētu būt dāsnāks, bet, ja raugās no stabilitātes prizmas, tad tas ir stabils dividenžu maksātājs, taču jāņem vērā, ka tas ir uzņēmums, kur, visticamāk nebūs strauja pieauguma.

"Kaut gan, ja mēs tagad paskatāmies uz Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, kas diezgan intensīvi bija pārstāvētas alkohola ražošanas industrijā, tad varbūt tas dos papildu efektu, jo ražotāju pieprasījums pēc "Linda Nektar" produkcijas varētu pieaugt," sprieda eksperts.

Martinovs vērtēja, ka "Linda Nektar" atrodas stratēģiski labā vietā – Dienvidigaunijā – līdz ar to tuvu ir gan Skandināvijas valstis, gan vairākas Eiropas valstis. Taču jāņem vērā konkurence, kas alkohola ražošanas industrijā ir spēcīga.

"Abavas" vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns stāstīja, ka šāds uzņēmums kā "Linda Nektar" ieņem savu nišu un tam ir vieta alkohola ražošanas industrijā.

""Linda Nektar" nepiedalās gala produkta ražošanā. Uzņēmums ir izejmateriālu ražotājs. Līdzīgi kā daudzi citi spēlētāji tirgū, kas kaut ko tādu piedāvā, proti, gatavas receptes vai izejmateriālus, kurus var tālāk kopā sajaukt. Eiropā ir liels uzņēmums "Dollar Group", kas ir Vācijas spēlētājs, kura ražotais produkts bieži vien tiek izmantots arī Latvijā pārstāvētos dzērienu zīmolos. Produkts ir radies vācu laboratorijās ar Polijas izejmateriāliem, un uzlikts latviešu nosaukums. Tas ir ļoti klasiski. Es domāju, ka tur noteikti ir tirgus, ņemot vērā, ka akcīzes noteikumi dažādās valstīs atšķiras," teica Barkāns.

Un dažos gadījumos ir izdevīgi mazalkoholiskiem dzērieniem izmantot augļu vīna bāzi, kas ir "Linda Nektar" ražotais produkts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti