Dienas ziņas

Bažas par Strenču Psihoneoiroloģiskās slimnīcas siltināšanu

Dienas ziņas

Paraksta līgumu par elektrovilcienu piegādi

Konkurences uzraugi pret monopolu Rīgas atkritumu biznesā

Pēc KP ierosinātās lietas Rīga neapturēs atkritumu apsaimniekošanas jauno līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan Konkurences padome (LP) ierosinājusi pārkāpuma lietu saistībā ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas modeli Rīgā, pilsētas domē norāda, ka tā jauno līgumu ar uzņēmumu "Clean R" un "Eco Baltia vide" pilnsabiedrību neapturēs.

Pēc tam, kad Rīgas pašvaldības uzņēmums noslēdza gandrīz 700 miljonu eiro vērtu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumu uz 20 gadiem, Konkurences padome ierosināja pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Turklāt Konkurences padome vēlas iesaldēt  līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu.

Taču Rīgas domē monopola nodrošināšanu vienam uzņēmumam uz 20 gadiem uzskata par samērīgu risinājumu. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” sacīja, ka atkritumu apsaimniekošana ir specifiska joma, jo

tīra konkurence nekad nespēšot nodrošināt vides pakalpojumu prasības.

"Mūsu viedoklis, protams, ar Konkurences padomi šajā jautājumā nesakrīt. Mēs kā pašvaldība esam darījuši visu, ko mums normatīvie akti paredz, organizējot privātās-publiskās partnerības procedūru, un pie tā mēs arī paliekam,"  LTV sacīja Piņķe.

Pašvaldība arī neplāno apturēt apsaimniekotāju līgumu slēgšanu par atkritumu izvešanu. “Šobrīd koncesijas līgums apturēts nav. Līdz ar to vismaz līdz cita lēmuma pieņemšanai tas paliek spēkā. (..) Kamēr šāds regulējums netiek piemērots, paliek spēkā noteiktā kārtība un tiek pārslēgto līgumi,” sacīja Piņķe, norādot, ka lēmumu par līguma apturēšanu var pieņemt Konkurences padome.

Turklāt līdzšinējie līgumi ar iedzīvotājiem par atkritumu izvešanu zaudēs spēku septembrī. “Līdz ar to mūsu galvenā rūpe ir nodrošināt pakalpojumu nepārtrauktību arī turpmāk, neatkarīgi, kādā formā tas notiks,” piebilda pašvaldības pārstāve.

Arī uzņēmumā “Tīrīga” norāda - pagaidām turpinās līgumu pārslēgšanu ar iedzīvotājiem. “Mums ir vairāku neatkarīgu juristu atzinumi par to, ka viss šis process un kārtība ir likumīga. Principā vienīgais, ko mēs varam pateikt, ir tas, ka

mēs dzīvojam tiesiskā valstī, un viss pārējais izklausās pēc populisma,” LTV sacīja “Tīrīga” valdes priekšsēdētājs Guntars Levics.

Levics vēl neatbild, kā “Tīrīga” rīkosies gadījumā, ja Konkurences padome liegs slēgt jaunos līgumus par atkritumu apsaimniekošanu. Tas būšot bezprecedenta gadījums, un par rīcību tikšot domāts tad, ja tāda vajadzība radīsies.

Savukārt Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama Latvijas Radio uzsvēra, ka vides aizsardzības prasību izpilde nenozīmē, ka konkurence jālikvidē. Viņasprāt, konkurences nodrošināšanai var saīsināt līguma termiņu, izstrādāt papildu prasības.

“Vai pēc 20 gadiem nenonāksim atkritumu OIK situācijā?” bažas pauda Ābrama.

Konkurences padome gaidīs paskaidrojumus no domes un “Getliņi EKO”, kas jāiesniedz līdz 8. augustam. Pēc tam padome lems, vai uz izmeklēšanas laiku apturēt līgumu slēgšanu starp iedzīvotājiem un jaunajiem apsaimniekotājiem. Izmeklēšana varētu ilgt līdz pat diviem gadiem.

KONTEKSTS:

Līdz šim rīdziniekiem par atšķirīgām cenām atkritumus izveda četras dažādas kompānijas.

Rīgas dome lēma turpmāk visu atkritumu izvešanu piedāvāt vienam apsaimniekotājam. 700 miljonu eiro vērtajā konkursā uzvarēja “Clean R” un “Eko Baltija vide” kopīgais uzņēmums “CREB”, kas kopā ar pašvaldības uzņēmumu “Getliņi EKO” izveidoja jaunu akciju sabiedrību “Tīrīga”. Tā tiesības uz atkritumu izvešanas monopolu Rīgas teritorijā ir ieguvusi uz 20 gadiem.  

Taču konstatēts, ka jaunais piedāvājums ir par vismaz 40% dārgāks. Uzņēmējs skaidro, ka jaunas mašīnas un šķirošanas vietas prasa milzīgus ieguldījumus.

Konkurences padome līdz šim vairākkārt ir norādījusi, ka tik lielā tirgū kā Rīga monopols uz 20 gadiem var lielā mērā iznīcināt konkurenci, tādējādi cenu politiku diktēs viens uzņēmējs. Tāpēc jūlijā Konkurences padome ierosinājusi pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un vēlas iesaldēt līguma pārslēgšanas procesu ar pagaidu noregulējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti