Patērētāju tiesību sargi soda «Kesko Senukai» par pārkāpumiem cenu norādīšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 8 mēnešiem.

Izvērtējot AS “Kesko Senukai Latvia” komercpraksi 2018. un 2019.gadā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatēja būtiskus pārkāpumus, kas saistīti ar patērētāju maldināšanu par piedāvāto preču cenām. Uzņēmumam uzlikts pienākums nekavējoties izbeigt konkrēto negodīgo komercpraksi, kā arī soda nauda 20 000 eiro apmērā, paziņojumā medijiem informēja PTAC. Uzņēmējs ievēros PTAC noteikto.

Administratīvajās lietā PTAC secināja, ka “Kesko Senukai Latvia” patērētājiem adresē maldinošus pazeminātas cenas speciālos piedāvājumus, tai skaitā, izmanto nepamatoti sadārdzinātu vai neesošu preces sākotnējo jeb standarta cenu, pirkuma gadījumos nenodrošina reklamētās vai patērētājiem piedāvātās atlaides piemērošanu. Patērētājiem netiekot nodrošināta iespēja konstatēt, uz kurām precēm ir attiecināmi atlaižu piedāvājumi, kā arī tiekot noklusēti vai noteikti nesamērīgi ilgi atlaižu piedāvājumu spēkā esamības termiņi. 

Papildus minētajam PTAC konstatēja, ka patērētājiem tiek noklusēta informācija par cenu zīmju noformējuma (fona krāsas) nozīmes atšķirībām - preces parastā (regulārā) cena tiek atspoguļota mazāk uzskatāmi, nekā cena, kas piedāvāta ar atlaidi, iegādājoties preces vairumā vai lojalitātes programmas ietvaros, tādējādi maldinot patērētājus. Vienlaikus PTAC konstatēja, ka Sabiedrība patērētājiem noklusē vai sniedz maldinošu informāciju arī  par preču mērvienības cenu.

Uzņēmumā šāda prakse ir īstenota ilgstošā laikā, norāda PTAC. Turklāt neesot ņemti vērā PTAC norādījumi par konstatētajiem pārkāpumiem, neveikta to labprātīga novēršana, nesniegta lietas izvērtēšanai būtiska PTAC pieprasītā informācija, negatīvi ietekmēta daudzu patērētāju ekonomiskā rīcība un radīts būtisks patērētāju tiesisko interešu apdraudējums.

Līdz ar to attiecīgā komercprakse PTAC lēmumā ir atzīta par negodīgu, kas īstenota maldinošas un profesionālajai rūpībai neatbilstošas komercprakses veidā.

Lai panāktu konstatēto pārkāpumu novēršanu, PTAC lēmumā uzņēmumam uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt konkrēto negodīgo komercpraksi, kā arī par izdarīto komercprakses pārkāpumu uzlikta soda nauda 20 000 eiro apmērā. 

PTAC aicina patērētājus arī turpmāk informēt par redzamām neatbilstībām cenu norādīšanas ziņā, kā arī par citiem gadījumiem, kad netiek ievērotas patērētāju tiesības. 

“Kesko Senukai Latvia” norādīja, ka novērtē PTAC ieteikumus. “Mūsu mērķis ir sniegt kvalitatīvu apkalpošanu mūsu klientiem, tādēļ spējam novērtēt valsts iestāžu ieteikumus, kas mums palīdzēs sekmīgāk nodrošināt klientu informētību, “ sacīja “Kesko Senukai Latvia” mazumtirdzniecības direktors Viesturs Praulītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti