Panorāma

S.Āboltiņa: TV "Rossija" teikto izrāva no konteksta

Panorāma

Putnu ligzdas tiešraidē

"Latvenergo" nopērk "Gazprom" gāzi bez LG starpniecības

«Latvenergo» nopērk «Gazprom» gāzi bez «Latvijas gāzes» starpniecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“Latvenergo”, kas iepriekš nesekmīgi mēģinājis panākt gāzes iegādi no Lietuvas, nu nesen ticis pie darījuma ar Krievijas kompāniju “Gazprom”, no kuras izdevies iegādāties kurināmo bez “Latvijas gāzes” starpniecības. Ja “Latvijas gāze” arī šoreiz liegs “Latvenergo” piekļuvi gāzes pārvades tīkliem, energokoncerns par to sūdzēšoties jau pašam “Gazprom”.

Rīgas otrā termoelektrocentrāle ir modernākā gāzes elektroenerģijas ražotne visā Baltijas reģionā. Tieši uz šo gāzes staciju savulaik uzņēmums plānoja piegādāt gāzi no Lietuvas uzņēmuma “Litgas”. Toreiz monopolists “Latvijas gāze” tam atļauju nedeva.

Tagad “Latvenergo” gāzi ir iegādājies tiešā veidā no “Latvijas gāzes” viena no līdzīpašniekiem “Gazprom” un cer to sadedzināt, pārvēršot elektroenerģijā jau šā gada beigās.

“Gazprom” izsolē uzņēmums iegādājies 5,2 miljonus kubikmetru gāzes, kurus Krievijas koncerns pārdevis no Inčukalna krātuves.

Līdzīgi kā “Litgas” arī “Gazprom” nav Latvijā reģistrēts gāzes tirgotājs. Savulaik aizbildināšanās ar privatizācijas līgumu un tajā garantētajām monopoltiesībām bija par iemeslu “Latvijas gāzes” vadības noraidošajai attieksmei pret “Latvenergo” pieprasījumu nodrošināt gāzes piegādes no Lietuvas. Kaut oficiāls atteikums  nesekoja, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) ieskatā ar ilgstošu vilcināšanos “Latvijas gāze” pēc būtības atteica “Latvenergo” piekļuvi tīkliem.

Nesenais “Latvenergo” pirkums esot teju identisks tam, kāds varēja būt Lietuvā. “Iespējams, "Latvenergo" vēlas kļūt par dabasgāzes krātuves lietotāju. Vienlaikus "Latvenergo" ir tiesības lietot pārvades sistēmu savas apgādes sistēmas vajadzībām. Līdz ar to, lietojot gan krātuvi, gan pārvades sistēmu, mēs neredzam šķēršļus, lai "Latvenergo" nevarētu piegādāt gāzi savām koģenerācijas stacijām,” norāda SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Pēc pirkuma “Latvenergo” saņēmis “Latvijas gāzes” solījumu noslēgt gāzes glabāšanas līgumu Inčukalnā. Tomēr jau atkal uzņēmums bijis izvairīgs jautājumā par to, vai gāzi varēs nogādāt līdz koģenerācijas stacijām vēl pirms gāzes tirgus atvēršanas.

Komentāru par to  LTV piektdien atteica arī “Latvijas gāzes” vadītājs Aigars Kalvītis.

“Šajā gadījumā mēs gāzi esam nopirkuši no “Gazproma”. Mums ir līgums. Gāze maina savu piederību 1.maijā atbilstoši izsoles noteikumiem un, ja “Latvijas gāze” mums nedos piekļuvi gāzei, mēs par to visdrīzāk būsim spiesti vērsties pie sava līguma partnera “Gazprom” ar jautājumu – kā tad tā?” saka  “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis.

Šobrīd regulatorā jau ir sākta lietvedība pret “Latvijas gāzi” par tās rīcību pret “Latvenergo”. Lēmums šajā lietā tiks pieņemts tuvāko nedēļu laikā. Ja attiecīga sūdzība tiks saņemta atkārtoti, regulators to sola vērtēt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti