Panorāma

"Sadales tīkla" bīstamā kļūda

Panorāma

Nodokļu reformas pamatnostādnes apstiprina

KP pārbaudīs mobilo sakaru tarifu celšanu

Konkurences padome sāk pārbaudi par mobilo sakaru sadārdzināšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ja lielākajai daļai patērētāju Eiropas Savienībā (ES) mobilo sakaru viesabonēšana no jūnija vidus kļūs lētāka, tad Latvijas patērētājiem maksājumi pieaugs. Trīs vadošie mobilo sakaru operatori nesen paziņojuši par pakalpojumu cenu celšanu. Savu pārbaudi par to sākusi  Konkurences padome (KP).

Līdz ar jūnijā gaidāmo viesabonēšanas maksas atcelšanu Eiropā vadošie Latvijas mobilo tīklu operatori saviem klientiem izsūtījuši jaunus tarifu plānus līdz šim populārākajiem pakalpojumiem.

Pretēji gaidītajam - sakari kļūs dārgāki.

Par to patērētāji jau pauduši sašutumu sociālajos tīklos.

Tikmēr operatoru īstenotā vienlaicīgā tarifu kāpināšana ieinteresējusi konkurences uzraugus. „Šajā sakarā mēs esam uzsākuši pārbaudi, lai skaidrotu, vai tarifa izmaiņas ir saistītas ar objektīviem iemesliem vai tām nav objektīvu iemeslu. Jebkurā biznesā plāna izmaiņas, tās var notikt un ir neizbēgamā sastāvdaļa, bet jautājums – vai tas notiek individuāli vai ir saskaņota rīcība,” skaidro KP izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička.

Operatori savstarpēju vienošanos noliedz un apgalvo, ka cenu palielināšana nav notikusi, jo izstrādāti jauni tarifu plāni, ietverot plašāku pakalpojumu klāstu.

Operatori gan neslēpj, ka līdz ar regulu kāpušas viņu pašu izmaksas. „Ja mums agrāk bija aptuveni 10 dažādi pieslēguma veidi, tad tagad tas portfelis ir noīsināts līdz trim. Ir atsevišķi lietotāji, kam internets paliek izdevīgāks. Visus pakalpojumus var lietot Latvijā un Eiropā un izmaiņas ir izdevīgākas,” norāda LMT pārstāvis Vīgants Radziņš.

"Mēs vienmēr esam bijuši tādā unikālā situācijā. Mums ir bijuši pieejami plaši sakari par izdevīgākajām cenām Eiropā un, lai mēs to saglabātu, mums bija jāveic tarifu plānu pārskatīšana," skaidro ''Tele 2'' pārstāve Laura Homka.

Līdzīgu viedokli pauž ''Bite''. „Lai piedāvātu plānus, kas atbilst pieaugošajām klientu vajadzībām un ES regulas vajadzībām, mums ir jāsamēro investīciju apjoms ar cenas palielināšanu,” saka ''Bites'' pārstāve Diāna Šmite.

Tomēr tā nenosaka cenu palielināšanu. Taču tas nosaka, ka jānodrošina pakalpojums par vietējām cenām. Tas ir tas, kas ietekmē šādu lēmumu.

Tikmēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) šāda operatoru reakcija nepārsteidz, jo būtiski audzis Latvijas lietotāju patērētais datu lietojums.

Tomēr pārraidītās gigabaita izmaksas Eiropā ir nesalīdzināmi augstākas – virs septiņiem eiro.

"Viens būs mājas operators un otrs, kas nodrošina viesabonēšanu. Šī cena ne vienmēr [nosedz], Latvijas gadījumā pat nenosedz tās izmaksas, lai varētu norēķināties ar ārvalstu operatoru. Plus zemās cenas un lielais datu apjoms nozīmē, ka cenu kāpums varēja būt jau kādu laiku atpakaļ," norāda SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktora vietnieks Andrejs Dombrovskis.

Regulatorā gan uzsver – nākamajos gados datu pārraides cena Eiropā tiks samazināta līdz 2,5 eiro 2020.gadā. Tas patērētājiem ļauj cerēt gan uz lielāku pieejamo datu apjomu, gan cenu samazināšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti