Kailsala izpostīto sējumu pārsēšana izmaksās 100 eiro hektārā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kailsala nodarīto postījumu dēļ ziemāju sējumiem lauksaimniekiem nāksies pārsēt lielu daļu no tiem. Viena hektāra pārsēšanas izmaksas ir apmēram 100 eiro, atkarībā no sēklas cenas, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

Šis ir kārtējais gads, kad piedzīvojam netipiskus laika apstākļus, kas šogad augkopjiem nes salīdzinoši lielus zaudējumus – viena hektāra pārsēšanas izmaksas ir apmēram 100 eiro uz hektāru, atkarībā no sēklas cenas. Taču saimnieciskie zaudēji ir lielāki, ņemot vērā jau rudenī ziemāju sējā veiktos ieguldījumus,” norāda LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Zemgalē izsalušas pat ziemcietīgās kviešu šķirnes. Bet pārējā Latvijā situācija ir labāka tajos laukos, kurus saimnieki iesēja salīdzinoši vēlu un izvēlējās Latvijas klimatiskiem apstākļiem piemērotākas šķirnes, kas gan ir mazāk ražīgas.

Jau ziņots, ka marta otrajā pusē veiktais ziemāju stāvokļa apsekojums liecina, ka no kopumā ar ziemas rapšiem apsētajiem laukiem kailsala dēļ izsaluši vairāk kā 40 000 ha jeb 70-80% no sējumiem.

Vissliktākā situācija ir Zemgalē, kur pēc ekspertu vērojumiem atsevišķās saimniecībās pārsēt nāksies pat 100% ziemas rapšu sējumu.

Latvijā kopumā salīdzinoši labā stāvoklī ir tikai apmēram 10% no apsekotajiem rapšu sējumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti