Iespējams, jaunie mikrouzņēmumi varēs strādāt visās nozarēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija turpina darbu pie Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu sagatavošanas galīgajam lasījumam. Grozījumi top ar mērķi jaunajiem mikrouzņēmumiem arī turpmāk ļaut maksāt nodokli 9% apmērā no apgrozījuma.

Iespējams, aizliegums atsevišķām nozarēm darboties mikrouzņēmumu režīmā tiks mīkstināts. Saeimas Budžeta komisija, gatavojot Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus galīgajam lasījumam, trešdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Edgara Putras priekšlikumu aizliegumu neattiecināt uz jaunajiem mikrouzņēmumiem, tas ir, uzņēmumiem, kuru darbības stāžs nepārsniedz trīs gadus. Zaļo un Zemnieku savienību pārstāvošais politiķis, skaidrojot savu priekšlikumu, sacīja:

”Neviens nepiedzimst par grāmatvedi, neviens nepiedzimst par juristu ar taksi 200 – 300 eiro par stundu.”

Jau vēstīts, ka iepriekš Saeima lēma, ka Ministru kabinetam būs jāizstrādā to nozaru saraksts, kurās strādājošie uzņēmumi nedrīkstēs izmantot mikrouzņēmumu statusu. Iepriekš pieļauts, ka šo statusu nedrīkstēs izmantot, piemēram, nodokļu konsultanti, kā arī juridisko un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzskata, ka šādu ierobežojumu noteikšana ir pretrunā ar mikrouzņēmumu likuma mērķi:

”Jebkādā veidā ierobežojumu noteikšana mazajam biznesam radīs dažādas problēmas. Faktiski šis piedāvājums ir pretrunā ar tiem mērķiem, kuri sākotnēji šim likuma regulējumam tika izvirzīti, proti, lai tas būtu viegli administrējams, saprotams nodoklis. Tikko mēs sākam noteikt nozares, faktiski mēs radām papildu slogu biznesa galā, jo tas nozīmē, ka būs kaut kā jādeklarē, kurās jomās mēs darbojamies. Bet tas radīs papildu izmaksas arī valsts sektoram, galvenokārt jau Valsts ieņēmumu dienestam.”

Savukārt Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas vadītāja Dana Muceniece uzskata, ka nebūtu pareizi uzdot valdībai noteikt, kurās nozarēs strādājošajiem būs liegts mikrouzņēmumu statuss:

”Ja Satversmē ir pateikts, ka nodokļu likumi pat nav nododami tautas nobalsošanai, tad diez vai Saeima varētu deleģēt šos nodokļu likumu būtiskos elementus, kas ir subjekti, objekti, nodokļu likmes, nodot Ministru kabinetam.”

Par Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā Saeima plāno lemt 16. aprīlī. Grozījumi paredz, ka pirmos trīs gadus mikrouzņēmumi varēs maksāt nodokli 9% apmērā no apgrozījuma, bet pēc tam nodokļa likme pieaugs līdz 12% no apgrozījuma. Patlaban spēkā esošais likums paredz nodokļa likmes pakāpenisku paaugstināšanu līdz 15%.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti