No nākamā gada būs vienota mikrouzņēmumu nodokļa likme – 25%

No 2024. gada 1. janvāra mikrouzņēmumiem Latvijā tiks noteikta vienota likme 25% apmērā. To paredz Saeimas ceturtdien, 7. decembrī, Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Grozījumus atbalstīja 57 deputāti, bet "pret" bija 28 deputāti.

25% likme noteikta neatkarīgi no mikrouzņēmuma gada apgrozījuma. 

Pašlaik mikrouzņēmumiem ar apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā nodokļu likme ir 25%, bet apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, – 40%.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošajiem datiem, 2022. gadā tikai 368 (3,7%) no visiem 9 843 mikrouzņēmumiem apgrozījums pārsniedza 25 000 eiro.

Izmaiņas rosinātas, jo, piemērojot nodokļa likmi atkarībā no apgrozījuma apmēra, mikrouzņēmumu nodokļa piemērošana un administrēšana ir kļuvusi komplicēta, kā arī neveicina pirms diviem gadiem ieviestā vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma – saimnieciskās darbības ieņēmumu konta – izmantošanu, anotācijā norādījuši grozījumu autori. 

Tāpat plānots, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, ja tie gūst arī ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamu ienākumu, šim ienākumam varēs piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti