Gada pirmā darba diena sākusies ar rindām bankās un pastā, arī stacijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunā gada pirmā darba diena atnākusi arī ar rindām bankās un pasta nodaļās, kur cilvēki steidz samainīt iekrājumus no latiem uz eiro. Pagaidām gan viss notiekot gludi un lielu problēmu neesot. Eiro krājumi visur pietiek, tomēr bankas atgādina - ar skaidras naudas maiņu nav jāsteidzas, jo to varēs pagūt vēl vairākus mēnešus.

Samainīt latus pret eiro bez komisijas pašlaik var gan bankās, gan pastā. Līdz marta beigām skaidru naudu varēs mainīt 302 no 546 Latvijas Pasta nodaļām. Iedzīvotāju aktivitāte pagaidām ir ļoti dažāda. „Ir nodaļas, kur veidojas rindas, ir nodaļas, kur viss notiek ļoti mierīgi. Bet viss notiek ļoti mierīgi – bez steigas, bez ažiotāžas," norāda uzņēmuma pārstāve Gundega Vārpa.

Par iespēju samainīt naudu cilvēki interesējas arī nodaļās, kur skaidru naudu nemaina. Tur piedāvā iespēju atvērt kontu pasta norēķinu sistēmā, kur pēc trim dienām var saņemt naudu eiro.

Latvijas Pastā gan atgādina, ka pasts nav finanšu iestāde, tāpēc jārēķinās, ka arī pasta darbiniekiem pie naudas maiņas jāpierod.

„Tas pats, kas visiem veikalniekiem, arī bankās apkalpošana notiek lēnāk. Lai cik mācībās ieguldīts liels darbs un sistēma apgūta, varbūt reālajā apgūšanā tomēr iet tas viss mazliet lēnāk," skaidro Vārpa.

Rindas veidojas arī dažviet banku filiālēs, kur lielais vairums darījumu pašlaik ir tieši naudas maiņa no latiem uz eiro. Situāciju bankas „Citadele" filiālēs raksturo bankas pārstāve Zane Udrase: „Šobrīd dažās filiālēs ir novērojamas rindas. Visgarākās tās ir Limbažos, Rēzeknē un Līvānos, kur rindās stāv 20-30 cilvēku. Pārsvarā bankās devušies vecāka gada gājuma cilvēki, kas vēlas samainīt latus uz eiro. Summas ir ļoti dažādas – no dažiem latiem līdz vairākiem tūkstošiem, ko cilvēki vēlas samainīt uz jauno valūtu eiro."

Banka gan aicina cilvēkus nesteigties ar skaidras naudas maiņu, jo samainīt to bankās varēs vēl pusgadu, bet Latvijas Bankā - vienmēr.

Ļoti aktīvi 2.janvāris sācies arī „SEB Bankā". „Šobrīd lielākās rindas vērojamas Daugavpils, Krāslavas, arī Jēkabpils filiālē. Mūsu mājaslapā www.seb.lv ir iespējams sekot līdzi klientu skaitam filiālēs," stāsta bankas pārstāve Agnese Strazda.

Arī pilsētās, kur SEB ir vienīgā banka, kā Krāslavā, Alūksnē, Valkā, situācija filiālēs esot mierīga un eiro visiem pietiek. Šodien vien samainīti jau gandrīz 800 tūkstoši latu. „Ir klienti, kas nāk ar skaidriem latiem un grib arī aiziet ar skaidro valūtu – eiro. Vakar vidējā summa, kas tika mainīta pret eiro bija 618 lati," stāsta Strazda.

Nomaļākās vietās rindas veidojas arī dzelzceļa stacijās, kur, līdzīgi kā veikalos, daļa iedzīvotāju to uztver kā iespēju samainīt naudu, maksā latos un sīkās monētās. „Pasažieru vilciena" pārstāve Jana Priedniece gan lūdz šādi neapgrūtināt kasierus: „Aicinām cilvēkus neuzskatīt stacijas kases par naudas maiņas punktu, cienīt sevi, citus pasažierus un maksāt vai nu ar karti vai precīzāku naudiņu. Tā mēs ietaupīsim laiku gan sev, gan citiem.

„Pasažieru vilciens" arī aicina tos, kas lieto abonementa biļetes, nākamajai nedēļai tās iegādāties jau laikus, lai izvairītos no paredzamās drūzmas svētdienas vakarā un pirmdienas rītā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti