Dienas ziņas

Krievija izraida Baltijas valstu diplomātus

Dienas ziņas

Austrālijā zoodārzu priecē degunradžu mazule

EP ratificē tirdzniecības līgumu ar Lielbritāniju

EP apstiprina tirdzniecības vienošanos ar Lielbritāniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) apstiprinājis Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības vienošanos ar Lielbritāniju. Tā regulē abu pušu attiecības pēc britu aiziešanas no Eiropas Savienības.

Balsojuma oficiālos rezultātus plānots publiskot trešdienas, 28.aprīļa, rītā. Bet tā pozitīvo rezultātu apstiprināja EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

Sasoli norādīja, ka deputāti nobalsojuši par vistālejošāko vienošanos, kādu bloks jebkad panācis ar kādu trešo valsti. Tā var veidot pamatu jaunu ES un Lielbritānijas attiecību veidošanai.

EP priekšsēdētājs tomēr brīdināja, ka Eiroparlamenta deputāti kontrolēs vienošanās izpildi un nepieņems nekādu tam neatbilstošu oficiālās Londonas rīcību.

Vēlāk EP preses dienests informēja, ka piekrišanas lēmums Parlamentā tika pieņemts ar 660 balsīm par, piecām pret un 32 atturoties.

ES un Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās tika noslēgta pagājušā gada 24.decembrī pēc 9 mēnešu ilgām sarunām. Tomēr vēl joprojām nav atrisinātas vairākas problēmas un turpinās strīdi par zvejniecības, Īrijas un Ziemeļīrijas robežas un citiem jautājumiem.

Lielbritānijas galvenais sarunu vedējs lords Frosts uzsvēris, ka pārliecinoši ratificētais līgums vairos stabilitāti un ļaus fokusēties uz nākotni. Par balsojumu atzinīgi izteikusies arī Eiropas Komisijas prezidente Uzrula fon der Leiena.

Tomēr ar lielu entuziasmu vienošanās nav uztverta. Viens no Brexit sarunu koordinatoriem, bijušais liberāļu frakcijas līderis Gijs Ferhofstats izteicies, ka vienošanās ir “izgāšanās no abām pusēm, taču labāka kā nekas.”

Spriedze tirdzniecībā starp abām pusēm saglabājas, īpaši saistībā ar Francijas draudiem par atbildes reakciju uz Lielbritānijas  noteiktajiem nozvejas ierobežojumiem. Īpaši sarežģīts joprojām ir arī jautājums par Apvienotās Karalistes sastāvā esošo Ziemeļīriju, kas faktiski palikusi Eiropas Savienības vienotajā tirgū.

KONTEKSTS:

Lielbritānija Jaungada naktī pameta Eiropas muitas savienību un vienoto tirgu. Lai gan juridiski Lielbritānija ES bloku pameta jau 2020. gada 31. janvārī, līdz šim faktiski nekas daudz nebija mainījies, jo turpinājās pēcbreksita pārejas periods. Tā laikā starp Londonu un Briseli norisinājās smagas sarunas par jaunu brīvās tirdzniecības līgumu, kuru pašā Ziemassvētku priekšvakarā beidzot izdevās noslēgt un 30. decembrī arī abām pusēm parakstīt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti