Panorāma

Vēstnieks: Krievijas sankciju liktenis ir pašas Krievijas rokās

Panorāma

Korupcijas ēna pār Eiropas Padomes Parlamentāro asambleju

Brīdina par ievērojamu gāzes pārvades tarifu kāpumu

Enerģētikas un ražošanas uzņēmumus šokē iecerētais gāzes pārvades tarifu kāpums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau pērnā gada nogalē, lemjot par “Latvijas gāzes” sadalīšanu, regulatorā tika iesniegti jaunie gāzes pārvades tarifi. Toreiz pieaugums gala patērētājiem tika solīts 4% apmērā. Tagad, iepazīstoties ar tarifu projektu, enerģētikas un ražošanas uzņēmumi ir šokā - izmaksas par pārvadi var kāpt pat uz pusi. 

Regulators gan mierina, visticamāk, visas izvirzītās monopolista prasības netiks  apstiprinātas.  

No “Latvijas gāzes” nodalītais infrastruktūras uzņēmums “Conexus Baltic Grid”  trešdien, 1.februārī, pirmo reizi plašāku publiku iepazīstināja ar jaunajiem pārvades tarifiem. Uz sanāksmi pulcējas pārstāvji no rūpniecības un enerģētikas uzņēmumiem, kā arī  nevalstiskajām organizācijām. Šos tarifus piedāvāts celt pirmo reizi kopš 2008.gada

“Ja skatāmies uz 2008. gadu, tad kopējās izmaksas, salīdzinot ar 2008. gadu, ir par trim procentiem zemākas. Ja skatāmies uz apjomiem, tad, salīdzinot ar 2008. gadu, apjomi ir par 46% zemāki, jo samazinās trešo valstu pārvades apjoms. Vēsturiski Latvijas patēriņš bija 60%, bet tagad 88%. Pieaugums ir tāds, ka Latvijas patērētājam lielākā proporcijā ir jāapmaksā pārvades patēriņš,” skaidroja  “Conexus Baltic Grid” valdes locekle Zane Kotāne.

Jaunais pārvades tarifs gala patērētājiem izmaksas palielinās par 4%. Tikmēr uzņēmēji uzskata, ka pamata pieaugumam nav. 

“Mēs redzam bažas, ka arī 4% nav pamata piemērot. Katram ražošanas uzņēmumam naudas izteiksmē tās ir nopietnas summas. Mēs redzam riskus. Es jau prasīju, vai nenotiks, kā ar “Sadales tīkla” tarifiem, kur vienam tie ir 4%, bet citam - 14%. Pieredze iepriekšējā rāda, ka tā mēdz būt,” satraukumu pauda  AS  “Valmieras stiklašķiedra” Tehniskā departamenta direktors Viktors Dudovskis.

Jaunais tarifu projekts paredz kardināli mainīt līdzšinējo uzskaites sistēmu, 1000 kubikmetru pārvadi uz 100 kilometriem aizstājot ar izejas, ieejas maksām un pārvadītās gāzes enerģijas vienībām.

“Latvenergo” rēķina, ka pārvades tarifi augs teju uz pusi.

“Ja skatāmies uz esošo tarifu, kas ir patlaban, tad pie tā gāzes apjoma, kas ir tagad, tad mums pārvades tarifs kāps par 46%, kas sastādīs vēl 4 miljonus un vairāk,” sacīja “Latvenergo” valdes loceklis Māris Kuņickis.

“Mēs zinām, ka pārskatīs Inčukalna [gāzes krātuves tarifu] metodiku. Pārskatīs arī sadales sistēmu un metodiku, tad jautājums, cik mēs par šo sistēmu maksāsim 2018. un 2019. gadā. Mūsuprāt, šis tarifu pieaugums ir ļoti iespaidīgs,” atzina Kuņickis.

Tādējādi elektroenerģijas cenas varētu kāpt no viena līdz pusotram eiro par megavatstundu. Kuņickis uzsvēra - “Conexus” gājis vienkāršāko ceļu, ņemot naudu no vietējiem patērētājiem, nevis piesaistot gāzes pārvadei ārvalstu klientus.

Šobrīd regulators jau pieprasījis informāciju par vairākām tarifu projektā iekļautajām komponentēm. 

“Es pieļauju, ka, pārvērtējot izmaksas, mēs nonāksim pie mazākiem tarifiem, nekā uzņēmums ir vēlējies,” mierināja Regulatora padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Papildu informācija par tarifu projektu “Conexus” regulatorā jāsniedz divu nedēļu laikā. Pārvades tarifu projektam jābūt apstiprinātam līdz aprīlim.  

Jau vēstīts, ka 2017.gada 3.aprīlī tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Jaunais dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid” jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu. Tas paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti