Panorāma

Medikamentiem onkoloģijā lūgs papildu 60 miljonus eiro

Panorāma

Mediķi ir izdeguši

EM rosina dubultot elektrības rēķinu atlaides

EM rosina dubultot atbalstu elektrības rēķinu apmaksai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 8 mēnešiem.

Turpina pieaugt elektrības cena. Lai samazinātu rēķinu pieaugumu mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, Ekonomikas ministrija (EM) rosina no nākamā gada dubultot valsts atbalstu līdz 20 eiro mēnesī daudzbērnu ģimenēm un līdz 10 eiro citām grupām. Tam vajadzīgos 12 miljonus eiro ministrija cer atrast iekšējos resursos.

Elektrības cenas pieaugumu mājsaimniecības ar dinamisko tarifu rēķinos redz uzreiz, savukārt fiksētie tarifi pieaug tad, kad tos pārskata elektrības tirgotāji. Pagājušajā nedēļā “Nord Pool” biržā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena sasniedza jaunu pīķi, un pēdējo dienu cenas liecina, ka šonedēļ vidējā cena būs vēl augstāka.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš skaidroja, ka iemesli elektrības dārdzībai ir vairāki. Sausā vasara Ziemeļeiropā samazinājusi ieguvi no hidroelektrostacijām, savukārt elektrības ražošana no fosilajiem avotiem kļuvusi dārgāka.

“Gan gāzes cenu izmaiņas, gan CO2 [izmešu] cenu izmaiņas, gan tas, ka bija īpaši klimatiskie apstākļi, gan tas, ka ir ražošanas jaudu deficīts, – visi šie faktori diemžēl pēdējos apmēram divus mēnešus ir salikušies ļoti nepatīkamā veidā, nepatīkamā patērētājiem,” sacīja Āboltiņš.

Vairākām iedzīvotāju grupām segt elektrības rēķinus palīdz valsts. Kopš septembra stājusies spēkā reforma, kuras rezultātā daudzbērnu ģimenēm mēnesī elektrības rēķinus valsts samazina par 10 eiro, savukārt personām ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenēm ar bērniem ar invaliditāti, kā arī trūcīgajiem un maznodrošinātajiem – par 5 eiro. Elektrības cenas pieauguma dēļ ministrija rosinās valdībai atbalstu no nākamā gada dubultot.

Tas valstij izmaksātu 12 miljonus eiro.

“Ar šo priekšlikumu nestartējam valsts budžeta sarunās. Mēs tos [12 miljonus eiro] mēģināsim rast no iekšējiem resursiem, pārskatot ministrijas tēriņus. [..] “Latvenergo” dividendes varētu būt viens no šiem resursiem, kur šo naudu mēs varētu paņemt,” sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Eksperts Reinis Āboltiņš prognozēja, ka augstās elektrības cenas tuvākos mēnešus saglabāsies. Viņš uzskata, ka iestādēm vajadzētu palīdzēt cilvēkiem ne tikai ar pabalstiem, bet arī ar izglītošanu, kā ar paradumu maiņu elektrības rēķinu samazināt.

“Mums visiem nāksies diemžēl maksāt mazliet vairāk. Rēķini augs tādēļ, ka elektrības kā produkta cena aug objektīvu iemeslu dēļ. Labi ir tas, ka tas varbūt beidzot pievērsīs cilvēku uzmanību tam, ka elektrības cenām ir vērts sekot līdzi un ir vērts domāt par saviem enerģijas lietošanas paradumiem,” sacīja Āboltiņš.

Ekonomikas ministrija norādīja, ka rēķina atlaide pienākas aptuveni 150 000 aizsargāto lietotāju. Kopš septembra atbalstu iedzīvotāji saņem automātiski un atlaidei vairs nav īpaši jāpiesakās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti