Panorāma

Rubļa kritums rada jaunas problēmas Latvijas eksportētājiem

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

EM sola vairs neatlikt gāzes balonu nomaiņu

Ekonomikas ministrija sola vairs neatlikt gāzes balonu nomaiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 8 mēnešiem.

2.septembrī daudzdzīvokļu mājā Rīgā Stendes ielā nograndušais sprādziens ir tikai kārtējā lappuse bēdīgā stāstā par valsts nespēju risināt gāzes balonu problēmu. Kaut šādi sprādzieni, nereti ar traģiskām sekām, Latvijā notiek vidēji reizi trīs mēnešos, plāni nomainīt privātos gāzes balonus pret drošākiem tiek nemitīgi atlikti jau aptuveni trīs gadus. Ekonomikas ministrija gan sola, ka šoreiz balonu nomaiņa netiks atlikta. 

Liels, sarkans gāzes balons ir neatņemama daudzu Latvijas virtuvju sastāvdaļa. Tomēr lielākā daļa no šiem konteineriem ražoti vēl Padomju Savienībā un neatbilst mūsdienu drošības standartiem. Atslābusi arī to uzstādīšanas un uzturēšanas uzraudzība, tādēļ ar līdzīgiem negadījumiem kā vakardienas sprādziens Pārdaugavā, ugunsdzēsēji cīnās aptuveni reizi trīs mēnešos.

Šī sprādziena milzīgo spēku parāda tas, ka  logu stiklu lauskas ir pārlidojušas pāri visam pagalmam un ietriekušās pretējās mājas sienā. Līdzīgu negadījumu atkārtošanos nākotnē varētu palīdzēt novērst jau kopš 2011. gada plānotā gāzes balonu nomaiņa, tomēr līdz šim tā tā arī nav īstenota.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) skaidro, ka Eiropas standartiem atbilstošiem baloniem ir drošības vārsti, kas novērš vienu no sprādzienu iemesliem – pārlieku liela spiediena izveidošanos. Arī balonu ventiļi ir aizsargāti pret triecieniem, kas samazina gāzes noplūdes risku. Turklāt vecos balonus nemaz nav iespējams uzturēt pilnvērtīgā tehniskajā stāvoklī.

"Gāzes baloniem ir jābūt obligāti sertificētiem. Bet, lai sertificētu vecos gāzes balonus, kas padomju laikos būvēti, tādas rūpnīcas jau vairāk nav, un, lai dabūtu sertifikātus un standartus, kā atbilstoši viņi ir taisīti, nav iespējams atjaunot," skaidro VUGD pārstāvis Dzintars Lagzdiņš.

Ekonomikas ministrija (EM) sola, ka šoreiz balonu nomaiņa netiks atlikta. Attiecīgie noteikumi esot saskaņoti gan Latvijā, gan ar Eiropas Savienību un tuvākajās nedēļās tos būtu jāapstiprina valdībai. Ministrija sola ne tikai izskaust vecos balonus, bet arī sakārtot jautājumu, kurš tad īsti atbild par balona uzturēšanu kārtībā.

"Ja šobrīd gāzes balons faktiski funkcionē pēc pudeļu taras principa, kad tukšo balonu nododam un paņemam pretī jaunu, kad balons visu laiku ceļo no cilvēka pie cilvēka, tad ar nākošo gadu šis regulējums mainīsies, nosakot, ka gāzes balonam ir savs saimnieks, kurš tad ir īsti atbildīgs par savu balonu," stāsta EM pārstāvisEdijs Šaicāns.

Balonu nomaiņa notiks pakāpeniski – vecos gāzes balonus nedrīkstēs uzpildīt no 2015. gada pirmā janvāra, bet no jūlija, kad iepriekš uzpildītajai gāzei jau būtu jābūt iztērētai, tos nedrīkstēs arī izmantot. Jāpiebilst, ka pretēji iepriekš izskanējušajam ministrija neplāno ierobežot balonu tilpumu – tāpat kā līdz šim tie drīkstēs būt izmērā līdz pat 150 litriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti