Eiropā izskan aicinājums noteikt gāzes cenas griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 8 mēnešiem.

Pieaug aicinājumi visā Eiropas Savienībā noteikt gāzes cenas griestus un pārtraukt elektroenerģijas cenu sasaisti ar gāzes cenām. Tikmēr Vācija straujāk, nekā gaidīts, papildina savus gāzes krājumus.

Vācija pavēstījusi, ka tā savus gāzes krājumus papildina ātrāk, nekā gaidīts, neskatoties uz krasajiem Krievijas piegādes samazinājumiem. Mērķis ir līdz oktobrim sasniegt 85% no gāzes krātuves jaudas, un to varētu izdarīt jau līdz septembra sākumam, jo pašreizējais līmenis ir 82%.

Vācijas valdība ir ieviesusi pasākumus, kas ļauj izmantot vairāk ogļu enerģijas un samazina enerģijas patēriņu sabiedriskās ēkās. Vācija arī ir iztērējusi pusotru miljardu eiro, lai iegādātos sašķidrināto dabasgāzi, un Katara un ASV ir galvenie piegādātāji.

Tikmēr pieaug aicinājumi visā Eiropas Savienībā noteikt gāzes cenas griestus un tās atsaisti no elektroenerģijas cenas. Austrijas kanclers Karls Nēhammers svētdien aicināja Eiropas Savienību atsaistīt elektroenerģijas cenas no gāzes cenām, lai tās turpmāk nepieaugtu Ukrainas kara izraisīto seku dēļ. Viņš šo jautājumu izvirzīšot ārkārtas sanāksmē par enerģētikas politiku, ko sasauks Čehija.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas Eiropā pieauga līdz jauniem rekordiem. Beļģijas enerģētikas ministre Tinna van der Stretena brīdinājusi, ka Eiropas Savienības valstis gaida "piecas līdz desmit" "briesmīgas" ziemas, ja nekas netiks darīts, lai samazinātu dabasgāzes cenas. Pēc ministres domām, gāzes cenas Eiropā ir steidzami jāiesaldē, saikne starp gāzes un elektrības cenām esot mākslīga un tā ir jāreformē.

KONTEKSTS:

Eiropas Savienība kopš pavasara aktīvi meklē alternatīvus dabasgāzes pārdevējus, taču ir skaidrs, ka tie tuvākajā nākotnē nespēs aizstāt gāzes apjomu, ko līdz nesenam laikam varēja piegādāt Krievija. Tāpēc ES kā vienu no risinājumiem enerģētikas krīzei redz dabasgāzes patēriņa ierobežošanu nākamajā ziemā. Eiropas Komisija jūlijā iepazīstināja ar plānu "Save Gas for a Safe Winter" jeb "Taupiet gāzi drošai ziemai", ko šomēnes atbalstīja arī ES Padome.

Plāns paredz, ka laikā no šī gada augusta līdz 2023. gada 31. martam dalībvalstis brīvprātīgi samazinās savu gāzes pieprasījumu par 15% salīdzinājumā ar vidējo patēriņu pēdējos piecos gados. Pašu dalībvalstu ziņā būs tas, kā panākt šo samazinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti