Arhitekti apšauba valsts paspārnē izstrādāto tipveida mājas projektu un sauc to par primitīvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Arhitektu vidū ir šaubas par Ekonomikas ministrijas paspārnē izstrādāto būvniecības projektu tipveida daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām. Tipveida projekts paredzēts gan pašvaldībām, gan citiem nekustamā īpašuma attīstītājiem dzīvojamā fonda un dzīvokļu īres tirgus attīstībai. Publiskais iepirkums notika rekorda īsā laikā – 45 dienās. Arhitekti uzskata, ka īsā laikā kvalitatīvu projektu nevar izstrādāt.

Didrihsons: Izstrādātais būvniecības tipveida projekts mūsu paaudzei godu nedarīs
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrijas izsludinātais publiskais iepirkums, kura laikā izstrādāts būvniecības tipveida projekts daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai, ir noticis un uzvarētājs zināms.

Nacionālās Arhitektūras padomes vadītājs Gatis Didrihsons zvanīja trauksmes zvanus par iepirkuma nesamērīgi īso termiņu – 45 dienas. Viņaprāt, ideja par tipveida mājokļu projektiem nav slikta, bet iepirkums neatbilst labajai praksei. Šajā laikā nav iespējams veikt kvalitatīvu izpēti, lai projekts būtu ilgtspējīgs gan attiecībā pret cilvēkiem, gan vidi.

"Skaidrs, ka šādā termiņā šādiem jautājumiem vienkārši nav vietas. Tur uzreiz ir jāķeras klāt tehniskai izstrādei. Un arī tad, lai inženieri šo darbu izdarītu, ir skaidrs, ka tur var tikai kaut ko iesākt, uztaisīt nepabeigtu projektu vai plaģiātu paņemt. Kaut ko jau esošu. Es varu pateikt, ka gadiem mēs projektējam tipveida mājokļus un 45 dienu termiņš ir nenopietni," viņš teica.

Redz nepilnības

Analizējot rezultātu, Didrihsons saskatīja vairākas nepilnības gan ēkas plānojuma struktūrā, gan ēkas proporcijās.

Viņš teica: "Milzīgi brandmūri. Projekts ir diezgan primitīvs. Dienas gaisma cilvēkiem, vēdināšana, vienpusēji orientēti dzīvokļi. Problēmas ir gan no ārpuses, gan no iekšpuses. Tā ir tāda nabadzība. Pirmkārt, jau domāšanas nabadzība. Mana un daudzu manu kolēģu pārliecība ir, ka šis būs atkritums nākamajām paaudzēm. Šāda apjoma mājas, kas parādīsies reģionu pilsētās. Tas mūsu paaudzei godu nedarīs."

Viņaprāt, izstrādāto projektu nevajadzētu mest ārā, bet gan atstāt kā eksperimentu. Attīstīt dažas tipveida mājas pēc šī projekta un analizēt, kādas ir problēmas.

Skaidro, kā izdevās iekļauties tik īsā termiņā

Latvijas Radio Ekonomikas ministrijā noskaidroja, ka šajā iepirkumā piedalījās trīs pretendenti. Publiska iepirkuma rezultātā tipveida projektu daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai BIM vidē izstrādāja personu apvienība, kurā apvienojušies pieci uzņēmumi (SIA "CUBED", SIA "K FORMA", SIA "MEP solutions" un SIA "CORE projekts", bet tipveida projekta kvalitātes pārbaudi veica SIA CMB.)

Viens no tiem ir inženieru birojs SIA "K FORMA". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kaspars Kurtišs uzsvēra, ka rezultāts nav brāķis, jo ar šiem partneriem sadarbojies jau iepriekš un tas ļāva komandai darbu paveikt tik īsā termiņā.

"Skaidrs, ka 45 dienas nav uzskatāmas par standarta gadījumu normālai projektēšanai. Bet es to nekādā veidā nevēlos sasaistīt ar projektēšanas kvalitāti, jo, mūsuprāt, projekts, kas 45 dienās tika realizēts, ir pietiekami labā kvalitātē un tam īsti nav sakars ar termiņu. Vienkārši situācija bija nestandarta. Bet visi komandas locekļi gāja uz vienotu mērķi pēc katram skaidriem kritērijiem. Katrs nosedza savu kompetenci. Es domāju, ka gala rezultāts, kas ir realizēts, ir pietiekami adekvāts," sacīja Kurtišs.

Arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis atzina, ka termiņš – 45 dienas – bija ļoti īss un būtu bijis labāk, ja tas būtu garāks.

"Bet mēs kā valsts pārvalde šos papildus līdzekļus saņēmām tikai vasaras vidū. Un, lai veiktu šo iepirkumu un faktiski varētu arī izstrādāt un ikgadējā budžeta ietvaros arī norēķināties ar darbu izpildes veicējiem, tad šis termiņš bija ierobežots. Vienlaicīgi jāņem vērā arī to, ka no mūsu puses nebija uzstādījums izveidot kaut ko absolūti jaunu. Mēs zinām, ka ļoti daudziem arhitektu birojiem ir jau šādi objekti realizēti un faktiski pielāgojot tos mūsu prasībām, tad šis termiņš objektīvi varēja būt arī īsāks," teica Valantis.

Ekonomikas ministrija ar rezultātu ir apmierināta un cer, ka uzsākot jauno atbalstu programmu, kas ir saistīta ar īres māju būvniecību, attīstītāji šo izstrādāto risinājumu izmantos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti