Dienas ziņas

Rosina pašvaldības atskaitīties par sadarbību ar ārzemēm

Dienas ziņas

Liepājas simfoniskais orķestris sāk jauno sezonu

Apkures sezona sākas ar augstākām malkas cenām

Apkures sezona sākusies ar augstākām malkas cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kamēr daudzdzīvokļu nami vēl gaida apkures sākumu, tikmēr daļā privātmāju radiatori jau silti. Tiem, kas izmanto malku, šoruden jārēķinās ar cenu kāpumu, kas sācies jau jūlijā. Taču apzinīgākie par apkures sezonu domājuši jau pavasarī, tāpēc šobrīd cenu kāpums viņus neskar.

Gan internetā, gan Talsu presē malkas piedāvājumu ir daudz. Uzrunātie intervijas atsaka, jo vai nu savu uzņēmējdarbību nupat tikai sākuši, vai bizness nav oficiāli reģistrēts. Savukārt tie, kuri malku iegādājušies salīdzinoši nesen, patiešām manījuši cenu kāpumu.

Talsiniece Kristīne norādīja, ka viena "normāla" krava tagad maksājot ap 250, 230 eiro, un tas varētu būt par aptuveni 50 eiro dārgāk nekā iepriekš.

SIA "Krauzers", kas ir viens no retajiem oficiālajiem malkas tirgotājiem Talsu novadā, 70% malkas vietējā tirgū pārdod senioriem, jo tieši viņi savus apkures katlus nav nomainījuši uz citu kurināmā veidu. Taču šonedēļ, Talsu pensionāru biedrībai aptaujājot savus seniorus, bijis pārsteigums par cenu kāpumu.

SIA "Krauzers" malkas cena vietējā tirgū mainījusies par 15%. Piemēram, tā dēvētajai zaļajai malkai kāpums ir apmēram 25 eiro, bet sausajai – ap 40 eiro.

Uzņēmuma ražošanas vadītājs Jānis Štāls sacīja: "Viens no galvenajiem faktoriem bija izejmateriālu cenu kāpums jeb sadārdzinājums. Un lielu lomu spēlē arī darbaspēka sadārdzinājums šajā gadā. Nav tā, ka sadārdzinājums ir balstīts uz kaut kādu peļņas sadaļas palielināšanu vai tamlīdzīgi. Tas viss ir saistīts tīri ar izejmateriālu sadārdzinājumu, tad tas vienkārši ir, teiksim tā, racionāli diezgan."

"Latvijas Valsts meži" malku lielākoties tirgo industriāliem pircējiem, nedaudz arī mājsaimniecībām. Arī viņiem jūlijā cenas nedaudz augušas.

"Latvijas Valsts mežu" komunikācijas vadītājs Tomass Kotovičs pauda:

"Tam ir sakars tikai un vienīgi ar tirgu. Kokmateriālu tirgus kā tāds šobrīd ir ļoti dārgs, bet malkas cena nav būtiski pieaugusi. Tā ir par pāris eiro pieaugusi."

Talsu pensionāru biedrības vadītāja Rita Tomsone novērojusi, ka daļa senioru, kuri dzīvo privātmājās, pat nezina malkas cenas, jo viņiem palīdz bērni. Taču viņu satrauc seniori, kuri dzīvo daudzdzīvokļu mājās, jo tiem patiešām apkures sezonas mēneši ir problemātiski.

Tomsone sacīja:

"Ko tad viņi dara, kad nevar samaksāt? Viņi samaksā – tas jau ir tas trakākais. Viņi samaksā visus komunālos maksājumus, un tad, kas paliek pāri, no tā dzīvo."

Cenu kāpums malkas pieprasījumu nav samazinājis. Ražotāji atzina, ka tas pat nedaudz pieaudzis. Eksporta tirgum cenas palielinājušās vēl vairāk – no 20 līdz 25%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti