Dārzkopības eksperts: Jūlijs būs izšķirošs kartupeļu ražai

Situācija Latvijas reģionos ar kartupeļu stādījumiem ir ļoti atšķirīga, un jūlijs būs izšķirošs, intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

"Nokrišņu atšķirības ir ļoti lielas – ir vietas, kur nokrišņi bijuši tādi, ka to ir bijis pat par daudz, ir izskalojumi. Ir vietas, kur lietus ir bijis, bet samitrinājis tikai augsnes virskārtiņu, līdz ar to tālāk ir sauss. Un ir vietas, kur ir ļoti bēdīgi un lietus nav bijis jau vairākus mēnešus, kartupeļi ir spējuši tikai daļēji sadīgt vai nav sadīguši vispār," kopējo situāciju ieskicēja Narvils.

Vietu, kurās lietus ir bijis pietiekams, ir salīdzinoši maz, bet vairumā Latvijas teritorijas nokrišņi nav bijuši pietiekami, atzina eksperts.

Narvils norādīja, ka tuvojas negaisa zona un tas, ko tā nesīs tuvāko nedēļu laikā, būs diezgan izšķirīgi Latvijas laukiem. "Ja arī tā paies garām vietām, kur lietus nav bijis, tad par [kartupeļu] ražu vairs runāt nevarēsim," atzina Narvils.

Tāpat kartupeļu ražu ietekmēs kolorādo vaboļu postījumu apmērs.

"Jūlijs būs izšķirošs, kad varam runāt par kopējiem apjomiem, ko šogad diemžēl nevarēsim ievākt,"

secināja Narvils.

Arī situācija augļu un ogu dārzos nav iepriecinoša, jo tajos negatīvu ietekmi atstājis ne vien sausums, bet arī pavasara salnas. Upenes šogad būšot "ļoti švakas", ogulāju raža šogad būšot maza, atzina Narvils.

KONTEKSTS:

Sausums ieilgst, un tas jau tagad vieš bažas par gaidāmo ražu gan ganāmpulku saimniekiem, gan lauksaimniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti