Baltijas uzņēmumi meklēs IT speciālistus Nigērijā, Kenijā un Armēnijā

Lai piesaistītu trūkstošos speciālistus informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, Baltijas valstis ar Eiropas Savienības (ES) atbalstu ir uzsākušas pilotprojektu sadarbībai ar Nigēriju, Keniju un Armēniju. Idejas autori cer, ka augsti izglītotu speciālistu pieplūdums palīdzēs Baltijas valstu kompānijām, it sevišķi jaunuzņēmumiem, straujāk augt. Savukārt talantīgie nigērieši, kenijieši un armēņi varēs pierādīt savas profesionālās spējas.

Baltijas uzņēmumi meklēs IT speciālistus Nigērijā, Kenijā un Armēnijā
00:00 / 03:56
Lejuplādēt

Darbaspēka trūkums, it sevišķi IT tehnoloģiju jomā, kļūst par arvien izteiktāku problēmu Baltijas valstīs. Arī citviet Eiropā sabiedrība noveco. Tādēļ Eiropas Komisija (EK) nesen nāca klajā ar priekšlikumu radīt sistēmu, kas savienotu Eiropas darba devējus ar izglītotiem potenciāliem darbiniekiem citos pasaules reģionos.

Komisāri to pat salīdzināja ar iepazīšanās aplikāciju "Tinder", kur abas ieinteresētās puses var atrast viena  otru.

Kamēr šis priekšlikums vēl tiek attīstīts, Baltijas valstis ar ES fondu atbalstu jau sper konkrētus soļus. Nākamo divarpus gadu laikā Baltijas valstu IT nozares kompānijās un jaunuzņēmumos darbu varēs atrast 85 speciālisti no Nigērijas, Kenijas un Armēnijas.

"Visa pamatā tomēr ir talants un cilvēki, un, kā mēs zinām, mums Latvijā reizēm pietrūkst talantu. Varbūt pietrūkst ne masveidā, bet konkrētu speciālistu, jo kaut kādā konkrētās jomās mēs netiekam līdzi pieprasījumam, kas nāk no jaunuzņēmumu jomas, kas ir ļoti inovatīva un līdz ar to tur reizēm vajag profesijas, ko mums universitātēs neapmāca," stāstīja Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas pārstāve Ieva Felmena.

Projekta nosaukums ir "Digital Explorers 2". Iepriekšējā kārtā piedalījās tikai Lietuvas uzņēmumi un Nigērijas speciālisti. 

Nevalstiskās pētnieciskās organizācijas "OSMOS" izpilddirektors Žilvins Švedkausks
Nevalstiskās pētnieciskās organizācijas "OSMOS" izpilddirektors Žilvins Švedkausks

Lietuvas nevalstiskās pētnieciskās organizācijas "OSMOS" izpilddirektors Žilvins Švedkausks sacīja, ka šis projekts ļāva ne tikai aizpildīt tukšās darbavietas, bet arī attīstīt plašāku sadarbību.

"Piemēram, viens no vadošajiem Lietuvas IT tehnoloģiju uzņēmumiem "TeleSoftas" atvēra tehnoloģiju piegādes centru Abudžā, Nigērijā. Tās bija pirmās Lietuvas kompānijas tiešās ārvalstu investīcijas Rietumāfrikā. Es domāju, ka ar šo projektu mēs daudzējādā ziņā mēģinām lauzt ledu un radīt pozitīvu ietekmi, savienojot tos, kas līdz šim nebija savienoti. Galu galā projekta sauklis ir "Negaidīti kontakti"," teica Švedkausks.

Āfrikas valstis un Armēnija ir ieinteresētas šādā sadarbībā, jo viņiem ir vairāk speciālistu nekā pieejamo darbavietu.

Tādēļ projekta atklāšanas pasākumā Briselē piedalījās arī Nigērijas komunikāciju, inovāciju un digitālās ekonomikas ministra vecākais padomnieks Fola Olatundži-Deivids.

Nigērijas komunikāciju, inovāciju un digitālās ekonomikas ministra vecākais padomnieks Fola Olatundž...
Nigērijas komunikāciju, inovāciju un digitālās ekonomikas ministra vecākais padomnieks Fola Olatundži-Deivids

"Atliek vien paskatīties uz skaitļiem, lai saprastu, kādēļ tas ir loģiski. Āfrika ir diezgan jauns kontinents, jo vairāk nekā 40% iedzīvotāju ir jaunāki par 18 gadiem. Gan Nigērijā, gan Kenijā tie ir ap 60%. Šie jaunieši ir ļoti talantīgi, viņi smagi strādā un attīsta prasmes tehnoloģiju jomā. Baltijas valstis ir augošs reģions, bet pašlaik izskatās, ka tur ir tehnoloģiju jomas speciālistu trūkums. Mums ir daudz šādu talantu un mēs meklējam, kur viņi varētu sevi pierādīt. Tā kā tas ir klasisks pieprasījuma un piedāvājuma gadījums," sacīja Olatundži-Deivids.

Felmena no Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas pieļāva, ka lielākās grūtības varētu būt ar vīzu un citu dokumentu kārtošanu. Tādēļ viņa sacīja, ka šoreiz ir plānots sākt ar salīdzinoši pieticīgu speciālistu skaitu.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas pārstāve Ieva Felmena
Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas pārstāve Ieva Felmena

"Nebūs daudz – zem desmit cilvēkiem kopumā. Mēs tiešām paņēmām šo projektu kā pilotu, lai saprastu, kā tas vispār notiek, jo tur ir iesaistītas ļoti daudzas puses. Tur ir visas migrācijas, mums daudzās no šīm valstīm pat nav vēstniecības. Līdz ar to tas ir pilotprojekts, lai izmēģinātu kā šis ceļš varētu strādāt arī nākotnē."

Projektā piedalīsies arī stažieri, kuri apmeklēs Baltijas valstis un gūs zināšanas par IT jomas uzņēmumiem mūsu reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti