Panorāma

Pieaug ES struktūrfondu līdzekļu izkrāpšanas gadījumu skaits

Panorāma

Panorāma

Atbalstīs hipotekāro kredītu ņēmējus

Atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem: procentu atmaksu plāno uzticēt VID

Diskusijas par palīdzību hipotekāro kredītu ņēmējiem Saeimā ilgst jau mēnešiem, likumu pieņemt plānots nākamnedēļ, un otrdien, 28. novembrī, atbildīgā komisija vienojās noteikt bankām nodevu no daļas iedzīvotāju samaksātajiem procentiem, un tad Valsts ieņēmuma dienests no šīs nodevas iekasētās naudas izmaksās atbalstu cilvēkiem.   

Atmaksāt iedzīvotājiem 30% no hipotekārā kredīta procentu maksājumiem – tāds ir šobrīd atbildīgajā komisijā atbalstītais priekšlikums. Ja to atbalstītu, tad kredītiem, kuriem ir, piemēram, 5 % kopējā procentu likme, tā saruktu par pusotru procentpunktu.

Plāno noteikt arī samazinājuma griestus – ne vairāk kā 2 procentpunkti no kopējās likmes.

Tātad, ja kredītam ir 10% likme, tad samazinājums būtu maksimālie divi procentpunkti.

Komisija plāno šo atbalstu izmaksāt ar Valsts ieņēmuma dienesta starpniecību.

Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") skaidroja, ka bankas informāciju nosūtīs VID, un tas automātiski aprēķinās procentu atmaksu. Tas nozīmē, ka ikmēneša maksājums nemainītos, bet daļu no tā pēc tam iedzīvotāji varētu saņemt atpakaļ.

Naudu šim atbalstam plānots iegūt, nosakot bankām un kredītu izsniedzējiem nodevu, kas būtu tieši tikpat liela kā iedzīvotājiem aprēķinātā atmaksātā summa.

Cik bieži VID to atmaksātu – reizi gadā, ik mēnesi –, atbildīgā komisija nav vienojusies.

Bet atbalstīts, ka kompensācija nebūs pakļauta ieturējumiem citu maksājumu segšanai un parādu piedziņai.

Reirs piedāvāto modeli vērtē kā optimālu, bet komisijas deputāts no opozīcijas Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība) norādīja, ka vairāk vajadzētu domāt par tiem, kam palīdzība šobrīd ir vairāk nepieciešama, jo šobrīd atbalstīti tiktu gandrīz visi hipotekāro kredītu ņēmēji.

"Tas kurss pavirzījies, ka mēs dodam visiem, bet mazāk. Mums vajadzētu iet, ka mēs palīdzam tiem, kam vairāk nepieciešams – ģimenes ar bērniem un jaunie speciālisti, palīdzam vairāk," sacīja Butāns.

Reirs gan skaidroja, ka "pārsālīt ar atbalstu nav mūsu mērķis, mūsu mērķis ir, lai atbalsts ir samērīgs un mēs varam konkurēt ar mūsu kaimiņiem, šis atbalsts izlīdzina hipotekāro kredītu ņēmējus ar mātes banku kredītiem. Es domāju, ka mums nav nepieciešams tāds atbalsts, ko pēc tam grūti pamatot arī tiesās".

Hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzības nodevu un kredītu procentu kompensācijas plānots piemērot par 2024. gadu.

Iepriekš Saeimas atbalstītie priekšlikumi paredzēja, ka atmaksu varēs saņemt hipotekārā kredīta ņēmējs, ja tas ir vienīgais hipotekārais kredīts vai kredīts ir par īpašumu, kas ir viņa vai viņa ģimenes locekļa deklarētā dzīvesvieta (nav papildu adrese); hipotekārā kredīta līgums ir noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim;  hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 000 euro.

KONTEKSTS:

Komercbankas neiebilst pret Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto un valdībā akceptēto uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) jeb peļņas nodokli banku sektorā vai līdzīgu virspeļņas nodokli, kāds ir ieviests Lietuvā, bet ir pret Saeimas Budžeta un finanšu komisijā vērtēto risinājumu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieviešanu.

Hipotekārie kredīti Latvijā izsniegti aptuveni 124 tūkstošiem aizņēmēju – ap 14% no kopējā iedzīvotāju skaita, apkopojusi Finanšu nozares asociācija. Ap 72% kredītņēmēju aizdevuma maksājums mēnesī nav audzis vairāk par 100 eiro. Pēc banku datiem, tikai 0,5% klientu nespēj tikt galā ar savām kredītsaistībām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti