Ukraina un Polija ziņo par progresu sarunās par robežas blokādes izbeigšanu

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs Varšavā ticies ar Polijas valdības vadītāju Donaldu Tusku. Viens no galvenajiem sarunu tematiem bija Polijas zemnieku protesti, bloķējot robežu ar Ukrainu.

Abu valstu valdības jau ilgi mēģina rast veidus, kā atrisināt pārtikas tirdzniecības jautājumus. Pēc tikšanās ar Tusku Šmihaļs paziņoja, ka risinājums Polijas zemnieku blokādēm uz robežas varētu būt visai drīz.

"Šodien varu teikt, ka esam guvuši progresu blokādes atcelšanā, bet pats svarīgākais – atrisinājuši visas galvenās problēmas, kas noveda pie šādām blokādēm.

Plāns gan netiek īstenots tik ātri, kā gribētos, taču ir vērojamas pozitīvas tendences, uzlabojas lēmumu pieņemšanas temps. Tādēļ ir svarīgi saglabāt šo dinamiku un virzīties tālāk."

"Mēs meklējam labus risinājumus abām pusēm. Lauksaimniecības jomā esam pavirzījušies soli tuvāk," teica Tusks. "Kā vienojāmies Kijivā, Polija ir sākusi diplomātisku ofensīvu Krievijas un Baltkrievijas graudu un citu lauksaimniecības produktu importa bloķēšanai. Esam sasnieguši ko līdzvērtīgu embargo."

Abi premjerministri apsprieda arī drošības situāciju reģionā, iespējas kopīgi ražot munīciju Ukrainas teritorijā, kā arī industriālo projektu sadarbības iespējas.

"Polija un Ukraina ir stratēģiski sabiedrotie. [..] Vispirms ir ieroči Ukrainai, un tos vajag vairāk. Mēs pie tā strādājam. Tas paredz cita starpā izveidot militārās rūpniecības uzņēmumus Ukrainas un Polijas teritorijā," norādīja Šmihaļs.

"Ukrainas graudi neienāks Polijas tirgū. Mūsu valdība ir ieviesusi verifikācijas procedūru lauksaimniecības kultūrām, kukurūzai, saulespuķēm un dārzkopības kultūraugiem. Tos bez licences nevar eksportēt."

Tikmēr Eiropas diplomātiem un politiķiem būs atkārtoti jāsēžas pie sarunu galda, lai no jauna vienotos par Ukrainas lauksaimniecības preču importu.

Pēc Polijas un Francijas iebildumiem pārējās bloka dalībvalstis ir piekritušas pārskatīt vēl tikai pagājušajā nedēļā panākto kompromisu. Tas nozīmē, ka Ukrainas lauksaimniecības produkcijai, visticamāk, tiks piešķirtas mazākas kvotas ievešanai Eiropas Savienībā, nekā izskanējis līdz šim. Ukrainas ekonomikai tas varētu radīt aptuveni 330 miljonu eiro zaudējumus. Ukrainas graudi šobrīd ir ārpus jebkādām kvotām. Runa ir par citiem produktiem.

Lai vismaz ekonomiski kaut cik atvieglotu Ukrainas jau tā smago stāvokli, lēmums būtu jāpieņem līdz aprīļa otrajai pusei, kad šim Eiropas Parlamenta sasaukumam būs pēdējā plenārsēde.

Laika nav atlicis daudz, Eiroparlamentā jau tagad valda priekšvēlēšanu gaisotne. Ja tomēr neizdosies vienoties, spēkā stājas nosacījumi, kādi ir bijuši pirms kara sākuma, – ir atvieglota tirdzniecība, bet ne nulles tarifi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti