Palielina valsts garantiju mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem reģionos

Ģimenes ar bērniem reģionos turpmāk ar valsts atbalstu varēs iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus, jo "Altum" administrētajā atbalsta programmā ģimenēm ar bērniem reģionos palielināts maksimālais darījumu slieksnis – no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, par valdībā atbalstītajām izmaiņām informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Lai veicinātu garantiju programmas efektīvāku darbību reģionos (ārpus Jūrmalas valstspilsētas, Rīgas valstspilsētas un Rīgas valstspilsētai piegulošajiem novadiem – Mārupes novada, Olaines novada, Ķekavas novada, Salaspils novada, Ropažu novada, Ādažu novada), noteiktas izmaiņas, kas ļauj sniegt atbalstu līdz pat 50% apmērā no aizdevuma summas ģimenēm ar bērniem. Atbalsts ģimenēm ar bērniem reģionos būs pieejams sekojoši:

  • no 5% līdz 30% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 30 000 eiro – personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns vai kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam;
  • no 5% līdz 40% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 40 000 eiro – personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns, un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam;
  • no 5% līdz 50% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro – personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir trīs vai vairāk bērnu, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni, un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam.

Vienlaikus, neatkarīgi no reģiona, izmaiņas paredz nodrošināt hipotekāro aizdevumu, kuriem piešķirta "Altum" garantija vai subsīdija "Balsts", pārkreditācijas procesu, ņemot vērā topošos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Paredzēts, ka pārkreditācijas procesa rezultātā izsniegtā garantija paliks spēkā.

Turklāt, ņemot vērā, ka pārkreditācijas procesā ir tendence paaugstināties aizdevuma summai (jo klienti vēlas veikt piebūvi esošam īpašumam vai citus uzlabojumus), tad paredzēts, ka garantiju varēs sniegt arī atkārtoti, ja vien iepriekšējā garantija vairs nav spēkā.

Ņemot vērā pieaugušo inflāciju un būvniecības sadārdzinājumu, noteikumos neatkarīgi no reģiona palielināts maksimālais darījumu slieksnis no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, kas ļaus iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus.

"Mēs vēlamies panākt garantiju programmas vienmērīgu darbību visā Latvijā, tādēļ ir nepieciešams palielināt pieejamo garantiju apmēru ģimenēm ar bērniem tieši reģionos, lai ģimenes spētu iegādāties vai būvēt kvalitatīvākus un plašākus mājokļus. Kā zināms, komercbankas kredītu izsniegšanai reģionos piemēro daudz stingrākus kritērijus nekā Rīgā vai Pierīgā, vai vispār atsakās tos izsniegt. Palielinot garantiju apmēru reģionos, veicināsim mājokļu pieejamību ģimenēm, kurām komercbankas pieprasa augstāku pašu dalību, lai saņemtu hipotekāro aizdevumu. Turklāt ar šīm izmaiņām veicināsim jauna dzīvojamā fonda būvniecību reģionos, ņemot vērā, ka pēdējo 13 gadu laikā 84% no visiem jaunajiem mājokļiem ir uzbūvēti Rīgā un tai pieguļošo novadu teritorijās," uzsvēra ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Kopš mājokļu garantiju programmas uzsākšanas 2015. gadā līdz 2023. gada 31. decembrim tā ir palīdzējusi 24 tūkstošiem ģimeņu, kurās dzīvo vairāk nekā 36 tūkstoši bērnu.

Kopējais garantijām piešķirtais apjoms sasniedzis 200 miljonus eiro,

un kopējais aizdevumu apjoms mājokļa iegādei vai būvniecībai sasniedzis 1,9 miljardus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti