Rīta Panorāma

Ungārijas parlaments balsos par Zviedrijas dalību NATO

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Polijas fermeri bloķē ceļu uz Vāciju

Polijas lauksaimnieki bloķē ceļu uz Vāciju neapmierinātībā ar ES nodokļiem

Polijas lauksaimnieki svētdien bloķēja galveno autoceļu uz Vāciju, šādi protestējot pret Eiropas Savienības (ES) noteikumiem un nodokļiem.

Lauksaimnieki visā Eiropā jau vairākas nedēļas protestē pret, viņuprāt, pārmērīgi ierobežojošiem vides aizsardzības noteikumiem, konkurenci, ko rada lēts imports no valstīm ārpus ES, un zemiem ienākumiem.

Svētdien Polijas lauksaimnieki bloķēja autoceļu A2 netālu no Slubices, kas atrodas uz robežas ar Vāciju.

"Blokāde sākās plkst.13. Abas A2 šosejas puses ir apstādinātas," aģentūrai AFP sacīja vietējās policijas pārstāve Eva Murmilo.

Sākotnēji lauksaimnieki bija plānojuši 25 dienu blokādi, bet pēc sarunām ar vietējiem pārstāvjiem, uzņēmumiem un pārvadātājiem to samazināja.

Viņi ir nolēmuši "atbloķēt ceļu, iespējams, rīt", pirmdien, sacīja viens no poļu lauksaimnieku organizatoriem Darjušs Vrobels.

"Tas būs atkarīgs no apstākļiem, kurus mēs nevaram paredzēt," viņš sacīja. "Mums jāsāk uztvert sevi nopietni."

Rīkotāji informēja, ka akcijā piedalās arī lauksaimnieki no Vācijas un Nīderlandes, jo nozarei ir problēmas visa Eiropā, un Eiropas Komisijas (EK) pienākums ir rast risinājumu.

Pirmdien Briselē notiks ES lauksaimniecības ministru sanāksme, kurā plānots apspriest jaunus EK priekšlikumus, kuros būtu ņemta vērā vismaz daļa protestētāju prasību. Piemēram, varētu samazināt produktu pārbaužu skaitu.

KONTEKSTS:

Polijā 9. februārī notika plaši lauksaimnieku protesti, kas līdz šim bijuši vieni no lielākajiem. Zemnieki ar traktortehniku izbraukuši ielās visā valstī. Lauksaimnieki ir neapmierināti arī ar lielo birokrātiju, protestēja pret importu no Ukrainas un pret Eiropas Savienības prasībām.

Šī mēneša pirmajā pusē Polijas lauksaimnieki protestu laikā bija uz autoceļa izgāzuši no Ukrainas ievestos graudus, kas bija ceļā uz Eiropas Savienības valstīm. Incidents noticis vairākas dienas pēc tam, kad poļu kravas auto šoferi bija izbeiguši divus mēnešus ilgo robežas blokādi.

Notikušais Ukrainā tiek vērtēts ļoti negatīvi – jo īpaši, ņemot vērā esošos apstākļos, kuros ukraiņu zemnieki zem lodēm un raķetēm faktiski turpina apsēt laukus un novākt ražu, kura tagad vienkārši izgāzta ceļmalā.

Vēl pērnā gada nogalē Polijas autopārvadātāji bloķēja robežu, radot milzīgus zaudējumus Ukrainas pārvadātājiem un zemniekiem, tagad to dara lauksaimnieki.

Zemnieki protestējuši arī citās valstīs, tostarp Latvijā. 5. februārī protestos piedalījušies ap 2000 lauksaimnieku, lēsa akcijas rīkotāji – biedrība "Zemnieku saeima". Lauksaimnieki ar traktoriem, plakātiem un Latvijas karogiem bija izbraukuši ielās kopumā 16 Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti