Panorāma

Virs Jūrmalas pārlido militārie lidaparāti

Panorāma

Panorāma

Jāņu siers - tikai Latvijai raksturīgs produkts

Jāņu siers – aizsargāts produkts, ko neeksportējam. Kādēļ tā?

Neatņemama vasaras saulgriežu svētku galda sastāvdaļa un Latvijas kultūras pamatvērtība. Iespējams, tā visizsmeļošāk raksturojams tradicionālais Jāņu siers. Taču šo produktu neeksportējam uz ārvalstīm. Kādēļ tā?

Latvijas Jāņu siers ir unikāla prece, kas iekļauta Eiropas Savienības aizsargājamo produktu vidū. Ar šādu nosaukumu to atļauts tirgot tikai sešiem pārstrādes uzņēmumiem – "Rankas pienam", "Valmieras pienam", "Lazdonas piensaimnieks", piensaimnieku kooperatīviem "Straupe" un "Dundaga", kā arī "Jaunpils pienotavai". Šie uzņēmumi sieru gatavo pēc vienas tradicionālās receptes.

"Gadu no gada ir saglabāta tā īstenā recepte. Tā ir atļāvusi Eiropa visiem šiem sešiem uzņēmumiem, kas ir reģistrēti garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, tā arī šo Jāņu sieru ražo. Tātad piens, biezpiens, olas, krējums vai sviests, ķimenes, sāls. Un ļoti daudz roku darba. Recepte nemainīga," klāstīja "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Lai gan Jāņu siers Latvijai ir tiešām unikāla prece, tas tikpat kā netiek eksportēts. Tam ir vairāki iemesli. Viens no tiem ir fakts, ka jau Latvijas tirgum piensaimnieki to spēj saražot vien ar grūtībām darba roku trūkuma dēļ.

"Tur robotu nepieliksi pie Jāņu siera. Jūs redzējāt – katrs ritulītis ir gandrīz vai jāapmīļo," piebilda "Siera kluba" vadītāja.

Tā kā Jāņu siers ir svaigsiers, tas pie klientiem nonāk ļoti ātri. Ja šodien vēl vārās katlā, tad rīt – jau veikalu plauktos. Tādējādi sieram ir īss realizācijas termiņš, un tas ierobežo iespējas preci eksportēt uz ārvalstīm.

"Neviens noņēmējs nebūs ar mieru paņemt Jāņu sieru, kamēr tagad aizgādās kaut kur, lai gan to var arī aizvest ar lidmašīnu, bet tas viss sadārdzinās produktu. Un, es domāju, ka Jāņu siera pat Lietuvā nav, pat Igaunijā. Tas ir tikai Latvijā," sacīja Davidanova.

Vēl viens un ļoti svarīgs iemesls, kas arī attur no Jāņu siera eksporta, – šim sieram ārzemēs vienkārši nav piekrišanas.

"Ir mums arī auditorija ārzemēs, ir latvieši, kas dzīvo ārzemēs, ir latvieši, kas grib šo sieru, bet tas ir ļoti, ļoti nedaudz. 

Franči ēdīs kamambēru, itāļi ēdīs gorgonzolu. Latvieši ēdīs Jāņu sieru. Šīs tradīcijas ir ļoti grūti mainīt," teica "Jaunpils pienotavas" rūpnīcas vadītājs Viesturs Krilovs.

Pēdējos gados sarucis arī Jāņu siera patēriņš Latvijā. Ja 2019.gadā tika saražotas 200 tonnas Jāņu siera, tad pērn tikai 132 tonnas. Uzņēmēju pārstāvji to saista ar tradīciju zudumu vai konkurences pieaugumu citu segmentu sieriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti