Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums

Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: Ar kādām tendencēm Latvijas ekonomikā jārēķinās turpmāk?

Kazāks par atbalstu kredītņēmējiem: Valdības iejaukšanās ir pamatota, bet risinājums nav tas labākais

Valdības iejaukšanās banku darbībā laikā, kad būtiski pieaugusi to peļņa, ir pamatota, tomēr pieņemtais risinājums atbalstīt kredītņēmējus, kuru hipotekārā kredīta atlikums ir līdz 250 000 eiro, nav tas labākais, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" vērtēja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. Viņš norādīja, ka atbalstam bija jābūt mērķētam.

Kazāks norādīja, ka atbalsta Finanšu ministrijas sagatavotos un pieņemtos grozījumus likumā, kas paredz kredītiestādēm taksācijas gadā veikt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) piemaksu 20% apmērā neatkarīgi no tā, vai tiek veikta peļņas sadale dividendēs.

Savukārt atbalstam kredītņēmējiem bija jābūt mērķētam, norādīja Kazāks, skaidrojot, ka naudu, kas paliktu pāri, tādējādi varētu izmantot citām vajadzībām.

Vienlaikus Kazāks pauda, ka pieņemtais regulējums ir banku rīcības rezultāts:

"Par banku lielo peļņu ar sektoru no Latvijas Bankas puses mēs runājām jau pirms gada. Teicām, jums būs iespēja uzlabot finanšu pakalpojumu pieejamību, samaziniet likmes, kur iespējams, sniedziet modernus pakalpojumus, [veidojiet] uzņēmējdarbības attīstības centrus, jums nauda tam būs.

Bankas pretī soļus spēra ļoti mazus un vilcinoties, līdz ar to, manuprāt, valdības iejaukšanās šeit ir pamatota, bet diemžēl risinājums nav tas labākais."

Komentējot medijos izskanējušos banku sektora draudus tiesāties un apstrīdēt pieņemto regulējumu, kas paredz kredītiestādēm maksāt hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, Kazāks aicināja bankas "beigt gaudot un beidzot darīt savu darbu":

"Beidziet sūdzēties, spēcīga Latvijas ekonomika nāks par labu arī sektoram. Peļņas kāre bija krietni vilinošāka nekā skaidrs un tālredzīgs skats ekonomikas izaugsmes virzienā.

Tagad tas ir mainījies, es ļoti ceru, ka bankas no tā būs mācījušās un sapratīs, ka veiksmīga ekonomikas izaugsme nāk par labu arī tām."

KONTEKSTS:

Visu rudeni notika diskusijas, kā atbalstīt hipotekāro kredītu ņēmējus. Galu galā Saeima vienojās par risinājumu, kur hipotekāro kredītu ņēmējiem kompensēs kredītu kopējo procentu maksājumus 30% apmērā, savukārt kredītiestādēm būs jāmaksā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva. Procentu maksājumu kompensācija attieksies uz hipotekārajiem kredītiem, par kuriem līgums noslēgts līdz šā gada 31. oktobrim un kuru atlikums nepārsniedz 250 tūkstošus eiro. 

Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera lūdza Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču neizsludināt grozījumus likumā, norādot, ka "šāds likumdošanas process apdraud jebkuru komercdarbību". Tomēr Rinkēvičs nolēmis grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā izsludināt, kad paies Satversmē paredzētais termiņš.

Vienlaikus Latvijā plānots atvieglot un padarīt lētāku hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā bankā.

Tikmēr Eiropas Centrālā banka atzinumā atbalstu vērtēja negatīvi. Atzinumā kritizēts, ka, lai gan likumprojekta īstenošana Latvijas banku sektoram radīs finanšu izmaksas, komisija nav iesniegusi ietekmes uz banku nozares rentabilitāti, kapitalizāciju un turpmāko kreditēšanas spēju novērtējumu.

Hipotekārie kredīti Latvijā izsniegti aptuveni 124 tūkstošiem aizņēmēju – ap 14% no kopējā iedzīvotāju skaita, apkopojusi Finanšu nozares asociācija. Ap 72% kredītņēmēju aizdevuma maksājums mēnesī nav audzis vairāk par 100 eiro. Pēc banku datiem, tikai 0,5% klientu nespēj tikt galā ar savām kredītsaistībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti