No 2024. gada nedaudz mazinās elektrības sadales tarifus: mainās valsts atbalsts, rēķini pieaugs nedaudz (precizēts)

No 2024. gada 1. janvāra spēkā stāsies jaunie elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, kas būs nedaudz zemāki par tiem, kuri stājušies spēkā šogad jūlijā un izraisīja sašutumu sabiedrībā, kā rezultātā valsts nolēma kompensēt daļu no tarifa kāpuma. Taču janvārī beigsies arī šis valsts atbalsts, un mainīsies atbalsta veids, rezultātā elektroenerģijas rēķini lietotājiem tomēr būs lielāki, bet ne daudz.

No šī gada 1. jūlija Latvijā vidēji par trešdaļu pieauguši elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, un cilvēkiem par elektrību nācās maksāt par 5–18 eiro vairāk, mājsaimniecībām ar jaudīgākiem pieslēgumiem tarifi pieauga pat par 157%, kas raisīja plašu neapmierinātību un sašutumu.

Politiķi nolēma iejaukties un no oktobra kompensēt 60% no tarifa kāpuma, kas samazināja rēķinus vidēji par 18%, taču tie jebkurā gadījumā ir augstāki nekā pirms  pieauguma šā gada jūlijā.

Šis atbalsts lietotājiem ir spēkā līdz gada beigām, bet nākamgad atbalsta veids mainīsies.

Elektroenerģijas rēķinu veido trīs pozīcijas – maksa par elektroenerģiju, ST tarifs un PVN. Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas (maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa).

Avots: SPRK

No nākamā gada spēka būs jaunie sadales tarifi, taču tie ir vidēji tikai par 7%–11% zemāki nekā tie, kurus lietotāji ieraudzīja savos rēķinos par jūliju.  

Operatori pārskatīja tarifus, un "sadales un pārvades sistēmas operatori ir izmantojuši visus pieejamos instrumentus, lai noteiktu samazinātas tarifu vērtības", paziņojumā medijiem norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Alda Ozola.

Pēc SPRK ekspertu aprēķiniem, piemēram, lietotājam ar 1 fāzes 16 ampēru pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 kilovatsundas mēnesī sadales tarifa maksa 2024. gada janvārī, salīdzinot pret 2023. gada jūliju, varētu samazināties par aptuveni 6%.

Sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" norādīja, ka tarifa fiksētās maksas daļa – maksa par jaudas uzturēšanu –, no 2024. gada janvāra samazināsies par aptuveni 7–11%, salīdzinot ar 2023. gada jūliju.

Konkrēts samazinājums būs atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida un izvēlētā tarifu plāna.

Nedaudz – par 1% – samazināsies arī maksa par piegādātajām kilovatstundām, konkrēts mainīgās maksas samazinājuma apjoms būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Bet ar nākamā gada janvāri mainīsies valsts atbalsts elektroenerģijas sadales tarifu strauja pieauguma ierobežošanai,

un risinājums pēc būtības būs atšķirīgs no tā, kas pieejams iedzīvotājiem līdz šī gada beigām, informēja Klimata un enerģētikas ministrija,

Precizējums

Precizēts tas, ka valsts atbalsta veids nākamgad mainīsies, bet tarifa kāpums būs ierobežots un rēķini nepieaugs būtiski.

Atbalstam kvalificēsies 95% no mājsaimniecību lietotājiem (ar pieslēgumu 1 vai 3 fāzes līdz 25 ampēru jaudu), un šim atbalstam valsts budžetā atvēlēti 50 miljoni eiro. 

No nākamā gada 1. janvāra līdz pat 2025. gada 31. decembrim mājsaimniecībām, kurām ir 1 fāzes 16A, 20A vai 25A vai 3 fāžu pieslēgums ar 16A, 20A vai 25A lielu pieslēguma jaudu, tarifa fiksētās daļas pieaugums būs pakāpenisks.

 

Lai uzzinātu savas mājsaimniecības prognozētās sadales sistēmas pakalpojumu izmaksas no nākamā gada 1. janvāra, var izmantot AS "Sadales tīkls" sagatavoto Tarifu kalkulatoru.

No 2024. gada samazināti arī AS "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi. Lai arī lietotāju gala rēķinos AS "Augstsprieguma tīkls" tarifa komponenti nenorāda, tomēr tai ir ietekme uz sadales sistēmas pakalpojumu izmaksām un līdz ar to arī tarifa vērtību.

"Turpmākais tarifu pieaugums mājsaimniecības lietotājiem ik gadu plānots lēzenāks, ņemot vērā Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktās pieļaujamās maksimālās tarifu vērtības fiksētajai tarifu daļai," norādīja Ozola.

SPRK arī atgādināja, ka ikvienai mājsaimniecībai vērts pārbaudīt savas iespējas samazināt rēķinus par elektrību – gan kritiski izvērtējot elektroenerģijas pieslēguma jaudu un nepieciešamības gadījumā to samazinot, gan pārbaudot, vai mājsaimniecībai noslēgts izdevīgākais elektroenerģijas tirdzniecības līgums, un nepieciešamības gadījumā to pārslēdzot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti