«airBaltic» vadītājs: Uzņēmums turpina ceļu uz akciju kotēšanu biržā

Reaģējot uz ziņām par to, ka Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" nolēmusi atteikties no plānoto obligāciju emisijas, uzņēmums norādīja, ka tas neietekmē lēmumu virzīties uz akciju kotēšanu biržās. 

"Šie ir divi dažādi procesi, kas viens otru neietekmē," sarunā ar portālu LSM.lv norādīja "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

"Obligācijas, no kuru emitēšanas esam atteikušies, ir 200 miljonu eiro lielas un tās ir izdotas 2019. gadā. Ar paziņojumu par obligāciju priekšlaicīgu apmaksu, ko mēs varam darīt, vēlējāmies redzēt situāciju, kāda ir tirgū. Attiecīgi, redzot situāciju, pieņēmām lēmumu atsaukt nodomu obligācijas emitēt priekšlaicīgi," sacīja Gauss. Vienlaikus viņš noliedz to, ka lēmumu atteikties no priekšlaicīgas emisijas būtu ietekmējusi trešā puse. 

Komentējot obligāciju vērtības līkni, uzņēmuma vadītājs norādīja, ka to vērtība pēc piedzīvotā krituma 2022. gadā uzrāda pieaugumu, tādējādi atspoguļojot to, ka investori redz uzņēmuma izaugsmes potenciālu un pozitīvi novērtē tā īstenotās reformas.  

Vienlaikus Gauss uzsvēra, ka uzņēmums nav atteicies no domas kotēt biržā akcijas, lai valstij atlīdzinātu Covid-19 krīzē ieguldītos 250 miljonus eiro.

Toreiz valdība lēma palīdzēt uzņēmumam, lai kompensētu Covid-19 krīzes radītos zaudējumus. Šeit jāpiebilst, ka Latvija šādā ziņā nav unikāla un vairākās pasaules valstīs valdības un investori, lai palīdzētu lidsabiedrībām atkopties no krīzes, ieguldīja uzņēmumos. Ieguldījumu atmaksa katram no tiem ir atšķirīga.

Aizvadītā mēneša nogalē Latvijas nacionālā aviokompānija paziņoja, ka izvēlējusies "STJ Advisors" un "Superia" par tās kopīgajiem neatkarīgajiem finanšu konsultantiem plānotajam uzņēmuma akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam (IPO). "airBaltic" akciju kotēšana varētu notikt "Nasdaq Riga" un varbūt vēl kādā citā starptautiskajā biržā. Šāds nodoms mums ir, un tas būtu savienojams ar IPO rādītāju, bet vēlos uzsvērt, ka nekādā mērā tas nav saistīts ar pašlaik spēkā esošajām obligācijām," rezumēja Gauss.  

"Pašlaik mums nav konkrēta datuma tam, kad mēs varētu piedāvāt savas akcijas biržā. Mēs esam nolīguši starptautiskus finanšu konsultantus, kas mums palīdzētu šo soli spert. Pašlaik esam plānošanas fāzē," jautāts par to, vai akciju laišana biržā varētu notikt nākamā gada vasarā, atbildēja uzņēmuma vadītājs. Viņš tikai norādīja to, ka tad, kad tiks pieņemts lēmums, tad visiem par to tiks paziņots.  

Galvenais uzņēmuma piesaistīto finanšu konsultantu uzdevums ir neatkarīgi pārskatīt, konsultēt un uzraudzīt visu IPO procesu un tā vadību, kā arī vadīt un atbalstīt visas ieinteresētās puses, lai sasniegtu labāko iespējamo rezultātu.

KONTEKSTS:

Vairākus gadus izskan iecere par Latvijas aviosabiedrības "airBaltic" akciju kotēšanu biržā, ko varētu sākt ne ātrāk kā 2024. gada vasarā.

"airBaltic" akciju kotēšana biržā būtu nozīmīga, lai valsts atgūtu uzņēmumā ieguldītos nodokļu maksātāju līdzekļus. Atgūstot aviokompānijā ieguldīto, proporcionāli samazinātos arī valsts dalība lidsabiedrībā. 

Valsts "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīja 250 miljonus eiro, kompensējot Covid-19 pandēmijā radītos zaudējumus. Valsts kontrole iepriekš secināja: arī pirms Covid-19 pandēmijas "airBaltic" finansiālā neatkarība jeb pašu kapitāla apjoms bijis zems, un tas pēdējos gados arvien samazinājies. Tāpēc revidenti neizslēdza iespēju, ka ieguldījums "airBaltic" pamatkapitālā būtu nepieciešams arī tad, ja pasaule nesaskartos ar Covid-19 pandēmiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti