Labrīt

"Mūs sit, bet mēs izdzīvojam!" Reportāža no applūdušās Hersonas salas

Labrīt

Veselības ministre gandarīta, ka izdevies vienoties par naudu veselības aprūpei

Ekonomists: Ārvalstu investoriem ir svarīga darbaspēka pieejamība un zemi nodokļi

LU profesors: Latvijā jāstrādā pie nodokļu sistēmas būtiskas vienkāršošanas

Viena no lietām, pie kā būtu jāstrādā Finanšu ministrijas (FM) paspārnē strādājošajai darba grupai nodokļu sistēmas pilnveidei, ir nodokļu sistēmas būtiska vienkāršošana. To intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesors Gundars Bērziņš.

Pēc viņa teiktā, Latvija nevar lepoties ar lielu darbaspēka pieejamību, īpaši kvalificēta darbaspēka pieejamību. Vēl viena ārvalstu investoriem būtiska komponente ir nodokļi. Piemēram, Īrijā savulaik strauji pieauga ārvalstu investīcijas tā iemesla dēļ, ka bija plaši pieejams angļu valodā runājošs darbaspēks un ļoti zemi nodokļi. 

"Milzīgs skaits tieši pārokeāna, ASV organizāciju, uzņēmumu, kuri vēlējās strādāt Eiropā, izvēlējās Īriju šo apstākļu dēļ," teica Bērziņš.

FM paspārnē esošā darba grupa patlaban strādā pie Latvijā iespējamām nodokļu izmaiņām, kam būtu jāatspoguļo "nodokļu sistēmas konkurētspējas elementi". "Kopumā izmaksu konkurētspējas elementi ir ļoti būtiski, lai uzņēmumi pieņemtu lēmumu investēt šeit, Latvijā," piebilda Bērziņš.

Viņaprāt, vienam no FM darba grupas mērķiem vajadzētu būtu Latvijas nodokļu sistēmas būtiskai vienkāršošanai.

"Jo vienkāršāka nodokļu sistēma, jo vienkāršāk [uzņēmumiem] ir strādāt un [valstij] cīnīties ar ēnu ekonomiku," sacīja LU profesors.

Taču galvenā lieta, kas FM darba grupai būtu jāizdara – skaidri jānoformulē, ko tā ar iecerētajām nodokļu sistēmas izmaiņām vēlas sasniegt. "Vai mēs [ar nodokļu celšanu] gribam vairāk palielināt naudu budžetā. (..) Tas gan būtu pretrunā tam, ko saka visas darba devēju organizācijas, kas prasa nodokļu sistēmas konkurētspēju," piebilda Bērziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti