Dienas ziņas

Mazajās skolās pedagogu algas segs arī pašvaldības

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Uzņēmums aiziet no Krievijas tirgus un pārdod obligācijas

Liepājas uzņēmums «iCotton» aiziet no Krievijas tirgus un šogad pirmais pārdod obligācijas biržā

Vienam no lielākajiem higiēnas preču ražotājiem Eiropā, Liepājā bāzētajam uzņēmumam "iCotton" izdevies pilnībā pamest agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas tirgu. Lai gan higiēnas preces nav sankciju sarakstā, turpināt eksportu uzņēmums nevēlējies ētisku apsvērumu dēļ. Pārorientācija tam izmaksājusi 12 miljonus eiro, bet jaunus apgrozāmos līdzekļus "iCotton" ieguvis, šogad biržā "Nasdaq Riga" sākot savu obligāciju tirdzniecību. 

"iCotton" ir šobrīd arī vienīgais uzņēmums pilsētā, kura izlaistās obligācijas – kopumā 20 000 – iekļautas biržā. Investoru interese par tām esot ļoti liela, un uzņēmums lēš, ka tādā veidā būs ieguvis 20 miljonus eiro. Obligāciju emisijas palīdzēja īstenot "Signet Bank". Liepājnieku obligāciju nonākšana biržā tika atzīmēta ar senu tradīciju – skaļu zvanīšanu. 

Liepājas uzņēmums «iCotton» aiziet no Krievijas tirgus un šogad pirmais pārdod obligācijas biržā
00:00 / 03:54
Lejuplādēt

Pārorientējas no Krievijas uz citu reģionu tirgiem

Uzņēmumam "iCotton" ir divi ražotnes cehi Liepājā un viens Polijā, kopumā tiek nodarbināti aptuveni 630 cilvēku. Liepājā tiek ražotas salvetes, vates plāksnītes un vēl dažādi kokvilnas higiēnas produkti.

Sākotnēji aptuveni puse saražotās produkcijas nonāca Krievijas tirgū, neliela daļa arī Baltkrievijā, taču jau pirms visaptverošā iebrukuma Ukrainā uzņēmums meklējis iespējas vairāk paplašināties Eiropas tirgū. Tirdzniecība ar agresorvalstīm pārtraukta 2022. gadā. 

"Ļoti īsā laika periodā bija jāpārorientē tā tirgus daļa. Mēs jutāmies emocionāli atbildīgi to darīt. Tas, ko mēs ražojam, nav sankcionēts produkts. Varētu turpināt pārdot jebkur. Pateicoties lielajam Polijas tirgum, mēs lielu tirgus daļu varējām pārcelt uz Poliju," skaidroja "iCotton" padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Bormanis.

Lēmums pamest Krievijas tirgu pieņemts brīdī, kad eksporta apjoms uz turieni bija sarucis līdz 35%. Iepriekš veiktie pasūtījumi gan tikšot piegādāti. Jaunu tirgu meklēšana nebija viegla. 

"Naudas izteiksmē tas [aiziešana no Krievijas, Baltkrievijas tirgus] mums prasīja 12 miljonus eiro, ko "noēdām" no apgrozāmajiem līdzekļiem. Pateicoties tam, ka mums bija veselīgs stāvoklis pirms kara sākuma, varējām atļauties no iekšējām rezervēm to izdarīt," atzina Bormanis.

Šobrīd gatavā produkcija tiek eksportēta uz aptuveni 50 valstīm, ieskaitot Poliju un Baltijas valstis. Aptuveni 60% procenti ir ārpus pašmāju tirgus un nonāk dažādās pasaules valstīs, ieskaitot Tuvos Austrumus un ASV, arī Āfriku. Uzņēmums vēlas vairāk pārdot savu produkciju Vācijā un Francijā.

Iegūst ap 5 miljoniem eiro

Ieguvumi no uzņēmuma obligāciju nonākšanas biržas apritē ir vairāki. 

"Mēs no šīs akciju emisijas iegūstam papildu apgrozāmos līdzekļus. Apvienojām un apmaksājām bankas kredītus gan Latvijā, gan Polijā, ieguvām papildu līdzekļus tālākai attīstībai, jaunajiem produktiem, apgrozījuma audzēšanai esošajiem un jaunajiem klientiem visos virzienos," skaidroja Bormanis.

Apgrozāmajiem līdzekļiem izdevies iegūt aptuveni piecus miljonus eiro.

Uzņēmuma apgrozījums plānots aptuveni 70 miljonu eiro apmērā ar nozīmīgu peļņas daļu.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētājs Uldis Sesks ("Liepājas partija") akcentēja uzņēmuma izaugsmi, kas savu darbību Liepājā sāka 2013. gadā: "No mazas ražotnītes aug lielāka un eksportē uz daudzām valstīm, tagad ieiet biržā. Es domāju, ka tas ir zīmīgs solis, kādā veidā savai attīstībai caur biržu var iegūt papildu resursus, ņemot vērā, ka ir augsta inflācija un dārga bankas nauda. Tas ir labs piemērs. Nozīmīgs progresa solis."

Uz reģionu raugās cerīgi

"Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētaja Liene Dubava uzsvēra, ka pašlaik "iCotton" ir vienīgais uzņēmums no Liepājas, kura obligācijas ir iekļautas biržā, kaut arī iepriekš ir bijuši citi. Pagājušā gadā tie bijuši vairāki uzņēmumi mēnesī, bet galvenokārt Rīgā un Pierīgā.

"Ņemot vērā tirgus apstākļus un notikumus pasaulē, inflāciju, obligācija ir kļuvusi par tādu karsto pīrādziņu, ko investori ļoti labprāt izmanto, lai izvietotu savu naudu, jo neviens nevēlas, lai inflācija šo naudu nodedzina," pauda Dubava.

Biržas pārstāve arī norādīja, ka uz Liepāju un šo reģionu kopumā skatās ļoti cerīgi. "Liepāja ir ne tikai roka galvaspilsēta, bet kļūst par ražošanas uzņēmumu ja ne galvaspilsētu, tad ļoti svarīgu spēlētāju valstī, un šādi uzņēmumi būs vēl un vēl," vērtēja Dubava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti