Dienas ziņas

PMLP radusi risinājumu pasu nodevas samazināšanai

Dienas ziņas

Topošo pirmklasnieku vecāki sāk izvēlēties skolas

Pēta, kā lauksaimniekiem saimniekot atbildīgi

Ekspertu komandas vērtējums un ieteikumi – krīzē nonākušiem lauksaimniekiem jauns atbalsts

Lai palīdzētu rast izeju no krīzes situācijas, kurā aizvadītā gada nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ nonākuši dažādu nozaru lauksaimnieki, no 22. janvāra Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sāks piedāvāt jaunu pakalpojumu. Saimnieki, kas netiek galā ar sarežģījumiem, var pieteikties LLKC, un, kvalificējoties atbalstam, jāgaida komanda, kas saimniecībā izvērtēs un izanalizēs saimniecību un sagatavos plānu izejai no krīzes.

LLKC Klientu apkalpošanas atbalsta daļas vadītāja Terēze Riekstiņa
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

LLKC Klientu apkalpošanas atbalsta daļas vadītāja Terēze Riekstiņa intervijā Latvijas Radio norādīja, ka aizvadītais gads lauksaimniekiem nav bijis viegls. LLKC atbalstu jaunajā programmā varēs saņemt tās saimniecības, kurās pērn grūtības bijušas klimatisko apstākļu vai finanšu samazinājumu dēļ, piemēram, cenu sarukuma produkcijai vai kredītprocentu likmju dēļ, arī inflācijas dēļ.

Šajā gadījumā atbalsts būs nevis finansiāls, bet palīdzēs izprast problēmu un meklēt iespējas to risināt.

"Skaidrs, ka gribas konkrēti uzreiz jau kādu naudas summu, ar ko aizlāpīt tos caurumus, kas radušies. Bet šeit mēs vairāk nevis zivi dosim, bet drīzāk to makšķeri. Mēs būsim tie, kas sapratīs reālo situāciju, palīdzēs arī saimniekam ieraudzīt," pastāstīja Riekstiņa.

Būtiski arī tas, lai pats saimnieks būtu gatavs darboties un saprast situāciju, kā arī, iespējams, būs jāspēj pieņemt kādus sāpīgus lēmumus. "Jāapskatās tā situācija reāli, kāda tā ir, jānostājas uz zemes ar abām kājām, un reizēm tas nemaz nav tik viegli. Un tikai tad ir iespējams saprast, kā no turienes tikt ārā," sacīja Riekstiņa.

Darbs katrā saimniecībā būs vairāku mēnešu projekts, bet atbalsts un monitorings gada garumā. Ekspertu komandā būs biznesa koordinators, ekonomists, grāmatvedis, lopkopis un augkopis.

"Viņi brauks arī uz saimniecību. Ekonomists sastādījis ideju plānu, viss, protams, tiks arī ar saimnieku izrunāts, lai sapratu resursus, ar ko tad varētu izkļūt no tām grūtībām. Un tad mēs vēl to saimnieku pavadīsim, ja būs nepieciešams, konsultācijās pie kredītiestādēm un arī palīdzēsim sākuma posmā. (..)

Bet skaidrs, ka galveno atbildību uzņemas saimnieks pats," sacīja Riekstiņa.

Pašlaik programma plānota līdz šā gada beigām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti