Panorāma

Kuldīgu iekļauj UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā

Panorāma

Panorāma

Virza tālāk ideju par mazāku PVN ēdinātājiem

Saeimā atkal iekustina jautājumu par PVN samazināšanu ēdinātājiem

"Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana Latvijas ēdinātājiem, vismaz terminēti, būtu pareizākais risinājums" – tā uzskata Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē. PVN samazināšana no 21% līdz 12% būtu valsts atbalsts ēdinātājiem pēc Covid-19 krīzes, un par to tālāk spriedīs jau cita atbildīgā komisija.

ĪSUMĀ:

  • Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisija atbalsta PVN samazināšanu līdz 12% uz laiku.
  • Nozare skaidro: tas palīdzēs atgūties no kovida krīzes un nomaksāt nodokļu parādus.
  • Pret izņēmumu PVN likmēs iebilst Finanšu ministrija.
  • Tālāk šis jautājums vērtēšanai nodots Tautsaimniecības komisijai.

Pirmdien, 18. septembrī, Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē par atbalstu ēdinātājiem debatēja deputāti, nozares pārstāvji un Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Dati uzrāda, ka kopš Covid-19 pandēmijas nozare zaudējusi aptuveni 5000 darbinieku. Uzņēmumi kļuvuši mazāk, taču pieauguši arī parādi – aptuveni 45 miljoni eiro.

"Ir tādi divi "70%", kas ir ļoti bēdīgi mūsu nozarei – 70% mūsu ēdināšanas nozares uzņēmumu ir nodokļu parādi. Lielāki vai mazāki. Un otrs rādītājs ir – par 70% ir pieauguši nodokļu parādi, ja mēs salīdzinām laiku pirms kovida ar šo brīdi," norādīja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Lai ēdinātājiem ļautu atkopties no "ieilgušās krīzes", priekšlikums ir samazināt PVN līdz 12 %. Šāda prakse esot jau vairāk nekā 80% Eiropas Savienības valstu.

"Kopā ar nozari esam vairākas reizes arī datiem gājuši cauri. Ir piesaistīti arī eksperti, un [esam] sapratuši, ka terminēta PNV likmes samazināšana, līdzīgi kā lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu, kas nav nekas jauns, var dot atspērienu nozarei un izdzīvot," sacīja Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas priekšsēdētājs Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība).

Par vēl vienu nozari, kurā tiek pieļauti izņēmumi, iebilda Finanšu ministrija.

"Finanšu ministrijas nostāja līdz šim bija tāda, ka mēs vēlamies redzēt pēc iespējas mazāk izņēmumu. Jo plašāka bāze, jo labāk. Tajā skaitā neatbalstām samazināto likmi, bet protams, tās ir arī politiskās izšķiršanās," pauda ministrijas pārstāvji.

Taču apakškomisija nonāca līdz secinājumam, ka, lai palīdzētu ēdinātājiem, citu priekšlikumu nav.

"Es aicinu, ka mēs kā apakškomisija paliekam pie viedokļa, ka 12% terminētais PVN samazinājums ir uzturams, viņš ir pamatots," sacīja Butāns.

Tālāk šis jautājums vērtēšanai nodots Tautsaimniecības komisijai.

KONTEKSTS:

Latvijas Restorānu biedrība un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija augusta sākumā atkārtoti aicināja "sadzirdēt nozares palīgā saucienus" un nākamā gada budžetā paredzēt samazinātu 12% PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem. Ēdinātāji atzīst, ka nozares apgrozījums šogad sasniedzis pirmspandēmijas līmeni, taču pieauga arī energoresursu, pārtikas cenas un tāpēc nozare nespējot nosegt augošās izmaksas, tas ietekmē spēju investēt attīstībā vai arī izmaksāt atbilstoši inflācijai pienācīgu darbinieku atalgojumu.

Bet finanšu ministrs jau iepriekš LTV pauda, ka pieprasījumi pēc valsts izmaksām dažādās jomās pieaug un izmaiņas nodokļu sistēmā iespējamas tikai tad, kad stabilizējusies inflācija.

Aicinājumi samazināt PVN ēdināšanas pakalpojumiem un šādi priekšlikumi no Ekonomikas ministrijas izskanējuši arī agrāk, bet netika atbalstīti. Priekšlikums pat nonācis līdz Saeimai, kura gan to noraidīja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti