Panorāma

Drošība uz ceļiem iespējama, tikai mainot domāšanu

Panorāma

Panorāma

Jaunuzņēmumi piedāvā inovācijas drošības stiprināšanai

Jaunuzņēmumi piedāvā inovācijas drošības stiprināšanai

Militārajām vajadzībām izmantojami motocikli un skūteri; droni, kuri redz tālāk un lido augstāk; mākslīgais intelekts, kurš izķer dezinformāciju un viltus ziņas. Rīgā šobrīd norisinās ikgadējā jaunuzņēmumu un inovāciju konference "TechChill", kurā šogad īpaša uzmanība pievērsta tieši drošības un aizsardzības aspektiem.

"TechChill" konference pulcē tūkstošiem uzņēmēju un interesentu no dažādam valstīm, un arī dalībnieku skaits šogad esot lielāks nekā citus gadus – ar saviem inovāciju produktiem iepazīstina aptuveni 400 jaunuzņēmumi gan no Latvijas, gan citām valstīm.

"Mūsu mērķis ir palīdzēt Baltijas jaunuzņēmumiem augt un attīstīties. Mēs aicinām investorus uz šejieni, viņi satiekas ar investoriem un piesaista sev investīcijas, lai augtu,"

klāstīja "TechChill" vadītāja Annija Mežgaile.

Krievijas iebrukums Ukrainā ietekmējis arī inovāciju pasauli un jaunuzņēmumu komūnu, tādēļ īpaša uzmanība pievērsta dažādiem drošības jautājumiem un produktiem, kas stiprina aizsardzības spējas. 

"Tā ir pasaulē pirmā mono-kāpurķēdes motocikla sistēma. Šis transportlīdzeklis ir īpaši radīts, lai pārvietotos pa bezceļiem – pa sniegu, smiltīm vai dubļiem. Mums izdevies radīt īpašu kāpurķēžu mehānismu, kas ļauj to locīt un manevrēt, tur ir tā maģija," teica SIA "Oruga" pārstāvis Ēriks Pastors.

""Exonicus" traumas simulators palīdz apmācīt karavīrus un mediķus darbam kritiskās ievainojumu situācijās, kara apstākļos," stāstīja SIA "Exonicus RnD" vadītājs Sandis Kondrāts. "Ar lellēm ir jāiedomājas – šauj apkārt, deg, uzbrūk. Ar brillēm – tā kā spēlē, tu esi iekšā tajā situācijā, ir reālas bailes. Tas palielina noturību tām zināšanām, jo zināšanas uzņemtas gandrīz vai īstos apstākļos."

"Mūsu produkts ir elektriskais skūteris, kas paredzēts militārām vajadzībām, īpaši bezceļos. Īpašs, ka ar vienu uzlādi varam nobraukt 300 kilometrus. Šobrīd aktīvi jau divus gadus tas sevi pierāda Ukrainā, veicot specoperācijas izlūkiem, snaiperiem, ir pat izglābis vairākas dzīvības," sacīja SIA "SIA Global Wolf Motors" pārstāvis Klāvs Ašmanis.

Īpaši liela delegācija šoreiz ieradusies tieši no Ukrainas, kur Krievijas iebrukums inovācijām devis papildu stimulu.

"Tagad mums ir vairāk nekā 2000 jaunuzņēmumu, kas specializējas tieši uz medicīnas tehnoloģijām, aizsardzības tehnoloģijām, un šī joma arvien aug," atzina Ukrainas delegācijas vadītāja Katrina Hrečko.

Kā norādīja "Mantis Analytics" (Ukraina) pārstāvis Maksims Terešenko:

"Jaunuzņēmumiem ir būtiska loma valsts aizsardzībā.  Krievijai ir daudzkārt vairāk resursu un militāro spēku. Mēs varam uzvarēt tikai ar inovācijām.

Mūsu radītais mākslīgais intelekts palīdz valdībai un citām organizācijām ātri atpazīt un reaģēt uz dezinformāciju."

"Buntar Aerospace" pārstāvis Andrijs Jermoļenko klāstīja: "Mūsu produkts ir drons, kas var redzēt ļoti, ļoti tālu ienaidnieka pozīcijās. Tas ir izlūkošanas un novērošanas drons, kas lido tālāk un augstāk, un redz labāk nekā parastie droni, palīdzot mums labāk redzēt mērķus un būt efektīvākiem kaujaslaukā."

50 jaunuzņēmumi  ar perspektīvākajām idejām iekļuvuši finālā, kur investoru un citu skatītāju priekšā prezentēs savas idejas. Labākās saņems investīcijas kopumā 350 000 eiro apmērā. Bet sarunas ar investoriem notiek ne tikai no skatuves.

"TechChill" darījumu centrā apkārt ir daudz numurētu galdiņu, un pie tiem gluži kā tādā ātro randiņu pasākumā tiekas jaunuzņēmumu pārstāvji ar potenciālajiem investoriem, mēģinot viņus pārliecināt finansiāli atbalstīt savu ideju. Un ļoti iespējams – pēc kāda no šiem randiņiem dzims nākamais Latvijas "vienradzis". Tā apzīmē  jaunuzņēmumu, kurš pratis piesaistīt investīcijas vairāk nekā miljarda dolāru apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti